A nyár íze, a lángos

A legjobb strandkaja házilag

2018/07/25

A lángos a nyár íze, az egyik legnépszerűbb strandkaja, amit mindenki imád. Csempéssz te is egy kis hétvégi strandolós érzést az otthonodba és készíts lángost! 

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 1 kk só
  • 3 dkg élesztő

A tetejére: 

  • 10-20 dkg házi tejföl
  • reszelt sajt ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • víz

Elkészítés:

1. Meglangyosítunk kb 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk kb. 1 evőkanál lisztet, és meleg helyen hagyjuk kelni.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük a kovászt, a megmaradt langyos tejet és a langyos vizet, végül hozzáadjuk a sót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény oldalától. (Ha kell, még adhatunk hozzá pici lisztet.)

3. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük a tésztát, majd rúddá formázzuk, és 15 részre osztjuk. Kicsit gömbölyítünk rajta, majd ismét 30 percet kelesztjük.

4. Amikor megkelt, forró olajban kisütjük az olajos kézzel széthúzott, megformált tésztákat. Mindkét oldalát pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra szedjük. A fokhagymás feltéthez lereszelünk vagy apró darabokra vágunk 4-5 gerezd fokhagymát, felöntjük kevés vizzel, megsózzuk, és a meleg lángos tetejére kenjük. Reszelt sajttal megszórva, valamint tejföllel megkenve kínáljuk. 

Jó étvágyat! 

kép forrása

Hozzászólások