A nyár íze, a lángos!

Vidd haza a napsütést!

2016/02/08

Ki mondta, hogy a lángos csak a strandon ehető? Vidd haza az élményt, csempéssz egy kis nyarat az otthonodba, hiszen ez a tipikusan magyar finomság egyáltalán nincs a napsütéshez kötve! Élvezd, amikor csak tudod!

Nálunk a hétvégék nagy kedvence! Nagyon sokféle lángos recept létezik és mindegyik nagyon finom, de valahol mégis kicsit más. Én azért szeretem ezt a receptet – az ízén kívül-, mert letakarva a maradék nyers tészta 3 – 4 napig is eltartható a hűtőben, így mindig friss lángost lehet sütni, pillanatok alatt!

Langos

Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 1 kg liszt (átszitálva)
  • 1 ek. só
  • 5 dkg élesztő (lehetőleg ne szárított)
  • 2 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 2 ek. tejföl

Elkészítése:

  • A tejet felmelegítem, amíg langyos nem lesz.
  • Hozzáadom a cukrot, elkeverem, majd az élesztőt is belemorzsolom és felfuttatom.
  • Addig egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót, majd szárazon elkeverem. Ez fontos, mert az élesztő nem érintkezhet közvetlen a sóval.
  • Hozzá adom a tojásokat és a tejfölt.
  • Ráöntöm a felfuttatott élesztős tejet.
  • Teljesen csomómentes, egynemű tésztát gyúrok belőle.
  • Egy órát kelesztem, majd kiszaggatom étolajos kézzel, formázom és bő forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
  • Sütés után azonnal fogyasztható!

TPP

Feltétként bármi rátehető, amit csak megkívánunk, vagy tetszik. A klasszikus feltét a következő:

2 dl langyos vízbe beletörünk 4-5 gerezd fokhagymát és a kelesztés idejére állni hagyjuk. Ezt kenjük a forró lángosra, majd sózzuk.

Tehetünk rá tejfölt, reszelt sajtot, bacon chips-et, vagy aki édes szájú, az lekvárt.

 

Jó étvágyat!

Hozzászólások