A nyár slágere a lángos

Így készítsd el otthon

2015/07/13

Igazi magyaros, nyári finomság a lángos, vétek lenne részünkről, hogy kihagynánk a repertoárból. Itt a strandszezon, minden bódé ablaka nyitva már, árad belőle a palacsinta, hamburger, hot-dog illata, és természetesen a megunhatatlan lángosé.

A lángos eredete állítólag egészen a török időkig vezethető vissza, amikor a hódítók a kenyér helyett ették ez, majd észrevétlen beszivárgott a magyar konyhákba. Ma már inkább egyetlen tipikus helyre korlátozódik a jelenléte, méghozzá a strandokra, de ott aztán dögivel tömhetjük magunkba a különböző ízesítésű kenyértésztát.

Ha lángos, akkor az sokak számára egyet jelent a jó sok fokhagymával, tejföllel és tetejére szórt sajttal. Gyerekkorunk kedvenc étke, biztosan mindenkinek van valamilyen élménye, amikor a nagyszülőkkel a telken a konyhában együtt gyúrta a tésztát, a mama pedig serényen sütötte ki az ínycsiklandó finomságot.

A strandon, a Rómain, a Balaton parton kihagyhatatlan, ha éppen arra járunk, vagy nyári szünetünket töltjük, de ha erre mégse lenne lehetőségünk, attól még az élményről nem kell lemondani. Otthon is könnyen elkészíthető, hiszen alig néhány összetevőből áll és nem igényel különösebb konyhaművészetet. A feltétről nem is beszélve! Szinte bármivel elkészíthető, amit csak megkívánsz! Legyen az sós, vagy édes, készülhet rántottával, lecsós feltéttel, juhtúróval, kaprosan, gombásan, sonkásan, sőt akár lekvárral is ízesítheted! Reform pocik előnyben!

Deep fried langos

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • 2 ek. olaj
  • cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Kezdd az élesztővel! Morzsolj egy kis cukrot egy pohár aljába, öntsd fel 1 dl tejjel, majd tedd bele az élesztőt és tedd félre. Várd meg, míg felfut. Közben keverd össze a lisztet és a sót, a közepébe vájt mélyedésbe öntsd bele az élesztős tejet, egy kevés langyos vizet. Óvatosan kezd el összekeverni, és ha túl sűrűnek érzed, akkor önts hozzá vizet, de ne legyen túl híg a tésztád. Amint közepesen lágy, tedd át egy keverőtálba és keleszd a tésztát.

Közben olajozz be egy tálcát, majd a megdagadt tésztából kis halmokat szaggass rá. Ha kész, takard le konyharuhával és keleszd még egy kicsit. Egy serpenyőbe önts bőségesen olajat, a tésztát kézzel nyújtsd ki, tedd bele a lángos tésztáját és süsd pirosra mindkét oldalát.

Turbózd fel a tudásod, készítsd el a retro lángost, ahogyan csak kevesen tudják! Olvasd el a receptet!

Langos, traditional Hungarian pancake with cheese, cream, bacon, and garlic

Hozzászólások