A nyugalom szigetei – 3 eldugott park pihenéshez

A Füvészkert vagy a Múzeumkert tökéletes hely arra, hogy néhány percig kikapcsolódjunk, de ismertségüknek köszönhetően gyakran itt sem találunk nyugalmat. Alább 3 hely, ahol garantáltan nincs tömeg!

2014/04/27

Buda híres szőlőhegye a Naphegy

Naphegy-MTI-2A Naphegy Budapest I. kerületében található, Krisztinaváros része, a Gellért-hegy és a Tabán között helyezkedik el, vagyis a Gellért-hegyre és a Várnegyedre is remek a kilátás. Mivel az óvárosban van, történelmi feljegyzések, térképek is fennmaradtak a változásáról. Korabeli iratokban első ízben 1231-ben említik, mint szőlőskertet.

Tetején napjainkban füves területeket, sportpályát találunk. A remek sportolási lehetőség mellett a kilátás sem utolsó róla. Napos hétvégéken, melegebb estéken tökéletes hely egy baráti focimeccsre, vagy néhány kilométer lefutására. A Naphegy megközelíthető a 8-as, a 112-es és a 178-as busszal.

Mi van a Filozófusok kertjében?

19180574A Filozófusok kertje Budapest I. kerületében épült fel, a Gellért-hegy tövében. A mesterséges tavakkal, pázsittal és Wagner Nándor szobrász alkotásaival díszített terület tökéletes hely a lelki nyugalom keresésére. A Filozófusok kertje központi eleme egy szoborcsoport, ahol a művész egy kör alakú tavacska köré állította Ábrahám, Ehnaton, Jézus, Buddha és Lao-ce egész alakos mását.

 

A padnak, ülőhelynek tökéletesen használható betonrészeken órákat el lehet ücsörögni, miközben élvezzük a szelet, vagy olvassuk a híres filozófusok munkáit. Ide is hasonló módon lehet eljutni, mint a Naphegyre. A 8-as, a 27-es és a 112-es busz visz fel a kerthez.

Park Mansfeld Péternek, akáccal

IMG_4037A Mansfeld Péter Park-nak 50 évvel ezelőtt neve sem volt, de ez nem akadályozta meg a fiatalokat, hogy ide felsétálva, gyönyörködjenek a kilátásban. A park 1956-os forradalom 50. évfordulóján felállított Mansfeld szoborról kapta mai nevét.

Az akác-, juhar-, vörösfenyő keretezte park padjai úgy vannak elhelyezve, hogy mindig szem előtt legyen a kilátás. Az ide vezető utcák az 1950-es évek hangulatát árasztják. Aki ide téved, annak néhány pillanatra megáll az idő. A park a Margit híd budai hídfőjéhez viszonylag közel helyezkedik el és a 9-es, a 112-es, a 191-es és a 291-es busszal közelíthető meg. Ha időnk engedi látogassunk el a Gül Baba Türbe és Rózsakertbe is a közeli Mecset utcában.

Hozzászólások