A posztapokaliptikus Budapest

Minden évben visszatérő káosz az utcákon: a lomtalanítás

2016/03/24

A „lomibűnözés” nem idegen fogalom a budapestiek számára. A hatóságok is sűrűn ígérik, hogy „az idei majd jobb lesz”, de persze semmi sem változott.

Pár éve költöztem a fővárosba, így teljesen avatatlan szemmel találkozhattam először a jelenséggel, és valószínűleg pont ezért van rám minden évben ekkora hatással.

Amikor a boltból gyanútlanul hazafelé sétálva váratlanul el kell rántanom a barátnőmet egy az arca felé csapódó bútordarabtól, akkor azért elgondolkodom rajta, hogy ilyen áron kell-e egyáltalán évente egy ingyen lomtalanítás? Ugyanis a hatodik emeltről kidobott kanapé és hűtőszekrény -felhívnám a figyelmét a fizika törvényeit nem ismerőknek- baromira veszélyes!

A probléma nem ott kezdődik, hogy az emberek kirakják a felesleges holmijaikat, amiket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. évente egyszer ingyen elszállít. Ez egy nagyszerű lehetőség, hiszen tudjuk, hogy sokszor nehéz megválni egy-egy hulladékunktól. A baj az, hogy sokan ezt ész nélkül csinálják: a hivatalos tájékoztató levélben leírtakat teljes mértékben mellőzve dobálnak ki mindent, sokszor kifejezetten azt, amit nem kellene.

Ennek a következménye például, hogy másfél hétig üvegszilánkokban kell járni a járdán, ami kilyukaszthatja egy óvatlan autó kerekét vagy rosszabb esetben el is eshet benne valaki. Ennek csak részben oka, hogy az ember kirak egy régi tükröt, üveget, ablakot a tájékoztatóban leírt tilalom ellenére, a fő oka a „keselyűk”. A már fent említett „lomibűnözés” nem más, mint agresszív guberálás, a fő gondokat ők okozzák. Ami törik, és nekik nem kell, azt eltörik, hogy másé se legyen, ami meg kell, azt összegyűjtik és -viccen kívül- őrszolgálatot állítanak mellé, valakit maguk közül. Nők és gyerekek  vegyesen ülnek naphosszat ilyenkor az „aranybánya” mellett, árgus szemekkel figyelve az új kincseket, és féltőn óvva a már meglévőket.

X. kerületi lomtalanítás
X. kerületi lomtalanítás

A mellékelt fotón is jól látható módon, minden ami a guberálók számára „felesleges”, az szemét és annak helye az utca. Ezért néznek ki ilyenkor az utcák nyomornegyedeknek. Nem csak a „rehabilitációra” szoruló kerületekben áll fenn ez a probléma, ugyanúgy találkoztam ezzel Hűvösvölgyben, mint például a XII., az V. vagy a X. kerületekben.

A megoldás véleményem szerint nem okoz nagy fejtörést. Ha lomtalanítás van, térjünk vissza a klasszikus konténert kihelyező megoldáshoz, amit akár 1-2 hétre is telepíthetnek, napi egyszeri ürítéssel. Jól lehet, ez megterhelőbb lenne a FKF-nek, de jelentősen javulhatna tőle az utcakép és a közbiztonság.

A lakosságtól pedig kérem, hogy ez ne legyen az „ennyi még belefér”, „ha más is csinálja nekem miért ne lehetne” kategória. A hulladékot ésszel helyezzük ki, csak azt tegyük ki, amit lehet,  és legfőképpen vigyázzunk a társainkra! Ez mindannyiunk érdeke.

Az alfahir.hu fotói az V. kerületi lomtalanításról, még 2014-ből. A helyzet sokat nem változott azóta:

2014-es lomtalanítás az V. kerületben 
2014-es lomtalanítás az V. kerületben - alfhir.hu 2.
2014-es lomtalanítás az V. kerületben
2014-es lomtalanítás az V. kerületben - alfahir.hu 3.
2014-es lomtalanítás az V. kerületben

Itt vannak az idei lomtalanítás időpontjai (az FKF honlapjáról):

V. kerület – február 26.

I. kerület – február 27.

XIII. kerület – február 28. – március 4.

VIII. kerület – március 6-11.

X. kerület – március 16-23.

XIX. kerület – március 31. – április 7.

III. kerület – április 10-19.

XII. kerület – április 22-26.

XV. kerület – május 2-12.

XIV. kerület – május 18-30.

A XIX., a III., XII., XV. és a XIV. kerület lakosai még hátra vannak. Nekik itt megtalálható (szintén az FKF honlapjáról), hogy mit ne helyezzünk ki:

 • a háztartásokban naponta képződő hulladékot
 • ipari, mezőgazdasági, szolgáltattatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot
 • veszélyes hulladékot
 • építési törmeléket
 • gumiabroncsot
 • zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű)
 • szénport, hamut
 • földet
 • elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot
 • gépjárműroncsot

A lomok kihelyezésének módját is feltüntették a honlapon:

 • Kérjük, hogy a lomokat a lakóháza előtti, a járműveink által jól megközelíthető közterületre helyezzék ki!
 • Kérjük, hogy a lomokat ne az úttestre tegyék, mert akadályozhatják a forgalmat, illetve balesetet okozhatnak!

„Társaságunk a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását. Az ingatlan előtti járdaszakasz
tisztaságának biztosítása az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének kötelessége.”

“Kérjük, hogy az újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) ne a lomokkal együtt helyezzék ki! Erre a célra használják az ingatlanhoz kihelyezett szelektív gyűjtőtartályainkat, hulladékgyűjtő szigeteinket, illetve lakossági hulladékudvarainkat! […] Társaságunk értesítőlevélben, illetve társasházakban kifüggesztett plakátokon tájékoztatja a lakosokat a  kikészítési időpontról.” áll a zrt. honlapján.

Hozzászólások