A pszichológus elárulja: ezzel a 4 hibával ölöd meg a kapcsolatod

A pszichológus válaszol

2018/11/21

Dr. John Gottman pszichológus párkapcsolatokkal foglalkozik, sok mindent látott. Most elárulta mi az a 4 fő hiba, amivel tönkreteheted a kapcsolatod.

Dr. Gottman állítólag 91%-os pontossággal képes megjósolni ha egy kapcsolat a végéhez közeledik. Véleménye szerint van 4 olyan dolog, mellyel a párok megölik a szerelmüket. A következő tanácsokat fogadd meg ha azt akarod, hogy a kapcsolatod szuper legyen! 

bad-relationship-

Kritika

A kritizálás a problémakezelés olyan módja, mely magában foglalja a másik személy támadását, sértegetését. Lehet, hogy alapban nem úgy szánod, azonban a mindig és a soha szavak nagyon mélyen bánthatják a partnert, ezáltal pedig úgy érezheti, hogy ő az, aki mindig rossz.

Amit tehetsz ehelyett:

  • ismertesd a problémát a mindig és a soha szavak használata nélkül
  • a lehető legegyértelműbben fejezd ki, hogy mi a probléma
  • vázold fel a kéréseid de ne önző módon

Megvetés

Négy évtizednyi kutatás után Dr. Gottman megállapította, hogy ez az elő számú oka a válásnak. Mikor valaki megvetéssel kommunikál, tudat alatt a tiszteletlenségét akarja kimutatni. A partner ezáltal értéktelennek és pótolhatónak érzi magát, ez pedig súlyos önértékelési problémákhoz vezethet.

Amit tehetsz ehelyett:

  • toleránsabb viselkedés
  • megjegyzések elmulasztása
  • azokra a dolgokra koncentrálj, amiket szeretsz a párodban

landscape-1516398484-bad-relationship-habits

Védekezés

A védekezés általában a kritikára adott válasz. Aki rögtön védekezik, általában kifogásokat keres, játssza az ártatlan áldozatot és a partnert hibáztatja. Ha sokat használsz olyan mondatokat, hogy “nem tehetek róla, nem is az én hibám, nem én kezdtem” mindenképp változtatnod kell.

Amit tehetsz ehelyett:

  • hallgasd végig a párod, higgadtan
  • vállald a felelősséget a tetteidért
  • tanulj meg bocsánatot kérni

Falat emelsz magad köré

Ez a pont akkor érkezik el többnyire, mikor az első három dolgot nem kezelték helyén a párok. A bezárkózás már valóban a kapcsolat végét jelenti, hiszen ilyenkor már nem vagyunk hajlandóak beszélgetni, a fizikális kapcsolat abszolút megszűnik, az érzelmek elmúlnak, csupán a közömbösség és sértettség marad. 

forrás

Hozzászólások