A rákot is legyőzheti ez az új gyógyszer

2019/10/03

A brit orvosok úgy gondolják, hogy nagy változást hozhat az az új rákgyógyszer, amely jelentős mértékben javította egy kétéves kislány állapotát. A készítményt a múlt héten engedélyezték Európában.

BBC arról számol be, hogy elsőként Európában engedélyezték a larotrectinib nevű készítmény használatát, amely a daganatok széles körét hivatott kezelni. A brit orvosok teljesen pozitív véleménnyel vannak a gyógyszerről. Tesztjeik során úgy fogalmaztak, hogy egy roppant izgalmas dologról van szó.

A készítményt a kétéves Charlotte Stevensonnál is alkalmazták, akit a londoni Royal Marsden Sutton kórházban az első páciensek között kezeltek. A kislányt lágyrészdaganattal (infantilis fibrosarcoma) diagnosztizálták, amelyet egy genetikai rendellenesség okozott nála.

A kicsi Charlotte édesanyja azt nyilatkozta,  hogy tisztában voltak vele, hogy a lehetőségeik korlátozottak, viszont úgy döntöttek, megpróbálnak a kutatókkal közösen segíteni gyermekükön. “És annyira örülünk, hogy megtettük” – tette hozzá, mert szerint az új gyógyszer hihetetlen hatással volt kislányára.

Julia Chisholm szerint az eredmények bámulatosak, éppen ezért a készítmény alkalmassá vált arra, hogy több beteg gyógyítására is felhasználhatják. Ennek a lépésnek persze még számos feltétele van, de a készítmény már engedélyt kapott.

A gyógyszert egyébként a Bayer kutatói fejlesztették ki.  A cég egyik orvosa, Brendon Gray szerint a larotrectinib komoly áttörést jelenthet a rákkezelésben.

Hozzászólások