A smaragd síremlék

Shah-e Cheragh - a mecset, amit nem lehet elképzelni

2016/10/04

Délnyugat Iránban, Shiraz városában áll egy mecset, a Shah-e Cheragh. A lélegzetelállító építményben annyi smaragd található, hogy az szinte felfoghatatlan.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az iszlám és a kultúra két szorosan összefüggő dolog. Elég csak a csodálatos épületekre gondolnunk, egészen pontosan a mecsetekre. Ezek között is kiemelkedő alkotás a Shah-e Cheragh, ami olyan, mintha egy hatalmas smaragd adná a gerincét. 

shah-e_cheragh_3

A mecset Shiraz városában található, és szakrális jelentősége mellett síremlékként és zarándokhelyként is szolgál az iszlám hívőinek. Belülről az egész úgy fest, mintha egy hatalmas drágakőben állnánk. A mecset teljes belsejét smaragd- és ezüstberakás díszíti, olyan érzést keltve, mintha megannyi tükör venne körbe minket. A Shah-e Cheragh másik neve a Fény Királya, ami a folyamatos “ragyogás” mellett tökéletesen érthető is. 

shah-e_cheragh_1

A mecset szolgál végső nyughelyéül Amir Ahmadnak és Mir Muhammadnak, a hetedik imám fiainak, s Reza imám testvéreinek. A sírhely a XIV. században vált fontos zarándokhellyé, mikor Tashi Khatun királyné egy mecsetet és egy teológiai iskolát állíttatott fel itt. A szükséges javítások elvégeztetése után parancsba adta, hogy a belsejét borítsák be milliónyi apró üvegdarabbal, hogy a mozaikok megsokszorozzák a hely amúgy is megkérdőjelezhetetlen szépségét és méltóságát. 

shah-e_cheragh_2

Fotók: Twitter/@IslamSciFi

Hozzászólások