A száguldás szerelmeseinek ezt nem szabad kihagyni!

Ha motoros túrára mennél, őket válaszd!

2017/12/18

A száguldás szerelmesei folyton keresik azokat a kalandokat, melyekben teljességgel kiélhetik a sebesség iránti rajongásukat.

„A motorbiciklijére görnyedõ ember csak a száguldás jelen pillanatára tud figyelni; múlttól-jövõtõl elvágott idõtöredékbe kapaszkodik; kiszakad az idõ folytonosságából; kívül kerül az idõn; másképp mondva eksztázisban van; ebben az állapotban mit sem tud a koráról, a feleségérõl, a gyerekeirõl, a gondjairól, következésképp nem is fél, mert a félelem forrása a jövõben van, s aki megszabadul a jövõtõl, annak nincs félnivalója.”  (M. Kundera) – Ezzel a rövid, de igazán lényegretörő  idézettel találjuk szembe magunkat, amint felkeressük a RhinoTours honlapját. 

kép:rhinotours.hu
kép:rhinotours.hu

A motorozás és a sebesség szerelmesei mindig a következő kalandokon gondolkoznak, vágynak az új helyek megismerésére és a velük egy hobbit kedvelők társaságára. Dobos Zoltánnal beszélgettünk a RhinoTours motoros túrák fő szervezőjével, és a Motoros Túrázás című könyvek szerzőjével beszélgettünk. 

Miben más a második könyv, mint az első?

Ez, a most megjelent könyv, a Motoros Túrázás – kalandok Európa útjain c. könyv folytatása, amiben további túrák, más tájak, új útvonalak találhatók, de még mindig Európán belül maradva. Amiben kicsit mégis más, mint az előző, az az, hogy ebben a könyvben nagyobb hangsúly került a túrákra, mert itt 8 helyett már 11 túraleírás található, valamint egy külön fejezetben összeszedtük a kedvenc európai motoros útvonalainkat, amiből 22 került a könyvbe. Újdonság, hogy a fejezetekhez már térképrészleteket is tettünk, ami segít az útvonalak azonosításában. Némileg változott a “szakmai” rész is. Kisebb  hangsúllyal ugyan, de új témák kerültek terítékre, úgy mint a csapatban motorozás, vagy a városi motorozás. Mindezen változások hatására a könyv terjedelme is nőtt, így 200 helyett már 220 oldalon jelent meg.

kép:rhinotours.hu
kép:rhinotours.hu
Mivel jár egy motoros túra megszervezése? Van olyan, hogy legnehezebb rész? 

Egy motorostúra megszervezésének nehézségei a távolság függvényében exponenciálisan nőnek. Az útvonal, a látnivalók, a szállások, kompok, repülőjáratok, egyéb programok összepasszintása még itt a közelben sem egyszerű! Igazán nehézzé azonban Európa elhagyásakor válik! Az időeltolódás és az eltérő habitus miatt bizonyos régiókban igen nehéz és döcögős a szervezés. Dél-Amerikából pl. már nagyon jó eredménynek számított, ha két héten belül jött válasz egy e-mailre. De nem kell messzire menni, elég csak olyan dolgokra gondolni itt a környéken is, hogy mondjuk egy 20 motorból álló csapatot hogy mozgatunk, hogy parkolunk le, a tankolásokat hogy rakjuk össze, hogy ne nyúljon a végtelenségig.
Ugyan vannak olyan motorosok is, akik pont a spontaneitást szeretik és pontosan kidolgozott terv nélkül vágnak neki az útnak, de ez esetben számtalan váratlan nehézségre kell számítani. Az ilyen kalandok kisebb baráti társaságoknak valók, akik tudják, hogy adott esetben még este 11-kor is szállást keresgélve fognak csalinkázni és még az is lehet, hogy a motor mellett kell aludniuk a földön. Mi, a RhinoToursban, inkább a gondos szervezésnek, az A, B, és esetleg még C terv meglétének vagyunk a hívei. Akik a mi túráinkhoz csatlakoznak, azok nem fognak olyannal találkozni, hogy este nincs szállás, vagy lekésünk esetleg egy kompot. Persze vis maior bármikor előfordulhat, de pontosan erre kellenek a B és a C tervek. A túravezetőknek olyan simán kell tudniuk átállni, hogy a csapatnak szinte észre sem szabad vennie azt, hogy valamely körülmény miatt esetleg már a B terv szerint haladunk! Az, hogy ilyen simán, gördülékenyen haladjon egy motorostúra, abban azonban sok tapasztalat, munka és felkészülés van. Erről egyébként a Biztonságos Motorozás Csapatban c. fejezetben, egy külön bekezdésben írunk is, ott felfedünk számos tényezőt, amivel szembe kell néznie annak, aki motorostúra szervezésébe fog.

Ezek szerint nem csak Európán belül szerveznek túrákat.

Nem, a RhinoTours a világon mindenfelé szervez motorostúrákat, bár kétségtelen, hogy a legtöbb túránk itt a “környéken” zajlik. A fő célpontjaink az Alpok hágói, az Adria meseszép partjai, a Balkán varázslatos világa, és a Tátra lenyűgöző tájai. Télen a csodálatos Erdélyben, hószántúrával csillapítjuk a motorozás égető hiányát. Azonban évente legalább egy alkalommal valami nagyobb kalandba is szívesen belevágunk. A Világkalandor projektünkkel megjártuk már Észak- és Dél-Amerikát, Észak-Afrikát, Kanári-szigeteket, 2018-ban pedig Izlandra tervezünk eljutni. De természetesen Ausztrália, Új-Zéland, Ázsia, India, Kanada, Alaszka… mind-mind a közeljövő céljai között szerepel.

kép:rhinotours.hu
kép:rhinotours.hu
Mit javasolna egy kezdőnek, akit érdekelne egy ilyen túra, de fél belevágni az újdonság miatt?

Leginkább azt, hogy semmiképp se féljen! A kétnapos “belépő” túráink, vagy akár a RhinoFest nevű teszthétvégénk pont azért vannak, hogy eloszlassuk az újonnan csatlakozók félelmeit. Egy ilyen rövid gurulás alatt megismerhetnek minket és azt, hogy hogyan menedzseljük a túrát. A RhinoTours, mint az egyetlen magyarországi utazási iroda, ami motoros túrák szervezésére szakosodott, azoknak jelent megoldást, akik maguk valamiért nem szívesen vágnak neki az útnak. Vagy azért, mert nincs hozzá társaságuk, vagy azért, mert nem tudnak, esetleg nem akarnak vesződni a szervezéssel. A RhinoTours túráin jó társaság, jó hangulat, és gördülékeny szervezés fogadja az újonnan érkezőket is. Ezért aztán a legtöbben nem csak egy alkalommal jönnek velünk túrázni, hanem a lehetőségeikhez mérten többször is. A legbüszkébbek is arra vagyunk, hogy rengeteg olyan ügyfelünk van, akikkel a kapcsolatunk már inkább baráti, és az évek során már több mint tíz alkalommal voltak velünk túrázni.

Mik a tervei a jövőre nézve?

Röviden: bemotorozni a világot. Bővebben: folytatni és még jobban csinálni azt, amit eddig is csináltunk: baromi jó, izgalmas motorostúrákat szervezni, újabb és újabb jó motorosarcokat megismerni, és egy jó csapattal bemotorozni a világ legszebb motoros útjait.

Ha mélyebb betekintést szeretnél nyerni a motoros túrák világába, rendeld meg a könyvet itt

Hozzászólások