A szakáll még mindig szexi! Mutatjuk a fazonokat

Íme a 2017-es szakálldivat

2017/10/26

A szakáll évek óta hódít, és még mindig nem hagyott alább a divatja. Nehéz választani a jobbnál jobb fazonok között, de mi segítünk.

A szakállas, bajuszos, gyakran tetovált macsók elözönlötték az internetet, sőt ma már az utcákon is felbukkannak egyre többször. Mi csajok meg csak azt vesszük észre, hogy teljesen odáig vagyunk a szakállas fazonokért! De mikor és miért lett divat a szakáll a fiatal férfiaknál?

A 20. században először a ’40-es években vált divatossá a bajusz: “A hátra simított hajhoz ekkor pimasz bajusz társult, lásd Clarck Gable-é, vagy itthoni példával élve Jávor Pálé. Az ötvenes évek férfiideálja továbbra is jól fésült maradt, viszont az arcáról eltűnt minden szőrzet” – tudtuk meg a viselettörténész Simonovics Ildikótól. A ’60-as évek elején a modok diktálta sima arca, majd a hippik bozontos üstöke, nomád nagy szakálla hódított, utóbbit Zanin Éva társadalomtörténész is megerősíti: “A hetvenes években a hippikorszak arcszőrzete például még egyértelműen a társadalmi konvenciók elleni lázadás, a hajvágás és borotválkozás mint a tisztaság és a decens ápoltság kritériumai ellen való lázadást bizonyította. Minden kornak megvan a maga férfiideálja. Ma ez alighanem a borosta és az elegáns öltözködés némi urban style-lal vegyítve” – írja Simonovics Ildikó 2012-ben megjelent Utcai divat egykor és ma című könyvében. Simonovics Ildikó szerint természetesen divat a szakáll, de nézzünk körbe, mégsem hordja minden férfi, sőt még minden ötödik sem, és hogy ennek mi az oka? “Divatok jönnek, mennek, folyton zajlik a kísérletezés, muszáj állandóan újat hozni! Egy csinos, karakteres pasin abszolút tetszik az elmúlt évek nagy szakálltrendje. Mondjuk ha a a férjem növesztene hatalmas arcszőrzetet… hát nem tudom, azért nem lelkesednék annyira!” (forrás)

Manapság visszatértek a régen oly népszerű barber shopok, ahol könnyedén vágathatsz magadnak szuper fazonokat.

Ezek ma a legdivatosabb szakállak:

Hozzászólások