A sztárokat sem kíméli a gluténérzékenység

Tünetek és kezelésük

2015/05/26

A gluténérzékenység manapság az egyik leggyakrabban hallott betegség a depresszió és reflux után. Modern kori probléma, ami ez eddig egyrészről azért is maradhatott rejtve, mert kevésbé vizsgálták, másrészről sokakat nem zavarnak a tünetei, így nem is tudhatták, mi a konkrét problémájuk.

Azonban mióta az élelmiszerhólázatok polcain megjelentek a mind gyakrabban jelentkező intoleranciákat is figyelembe vevő termékek, sokan felkapták a fejüket, hogy miről lehet szó. A diabétesz, vagyis cukorbetegség már nagyon régen a köztudatban lévő probléma, az ilyen betegséggel küzdő emberek jó ideje megtalálják a számukra ajánlott termékeket és tisztában vannak vele, hogy mit ehetnek és mit nem. A másik ilyen csoport a laktózintolerancia, vagyis a tejcukor-érzékenység, ami ma már egyre több mindenkinél okoz kellemetlen tüneteket, de már ők is választhatnak a laktózmentes termékek közül.

Ma már egyre több étteremhálózat figyel arra, hogy kiszolgálja a különböző intoleranciával élő vendégeiket is. A laktózérzékenységgel küszködők például választhatnak növényi tejek közül, a cukorbetegeknek pedig cukormentes édességet ajánlanak. És most nagy meglepetésre itt az egyik legnagyobb újítás a világszerte ismert étteremtől! Olvasd el!

hamburger

A gluténérzékenység ez utóbbihoz hasonlóan “újkori” probléma, a szó nem legszorosabb értelmében véve. Hiszen a tünetei, úgy, mint hasmenés, puffadás, fogyás, az emésztőrendszer diszkomfort érzete, sokakat nem figyelmeztet arra, hogy egy autoimmun betegség állhat a háttérben, ezért nem is törődnek vele. Ezek mértéke egyénenként változó lehet, akinél azonban már annyira elviselhetetlenek a problémák, hamar kideríthető, hogy mi áll a háttérben.

A gluténérzékenységet a hétköznapi nyelvben hibásan gyakran emlegetik lisztérzékenységnek is, holott nemcsak a lisztben található meg az az alkotóelem, amire a bélbolyhok allergiák reakciókat mutatnak. A liszt önmagában véve már egy végtermék, de a gluténérzékenyek számára az alábbi táplálékok fogyasztása szigorúan tiltott: búza, rozs, árpa, korpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin. Nem ajánlott továbbá: rizstej, szójaital, szójaszósz, stabilizátorok, karamell, sütőpor, rokfort sajt, instant kakaó, kávé, levesporok, fogyókúrás porok. Ezek kiküszöbölésére tökéletes helyettesítő termékek vannak, az erre alkalmas oldalakon, vagy orvosi segítséggel már széles skáláját találjuk nemcsak a fogyasztható ételeknek, de konkrét recepteknek is.

A gluténérzékenység két leggyakoribb formája a cöliákia és a gluténintolerancia. Az erre hajlamosító gének szűrése vérvétel során is kitesztelhető, de gyakrabban gyomortükrözésre van szükség. Mivel autoimmun betegségről van szó, ami a szervezet önmaga elleni fordulását jelenti, így célszerű kivizsgáltatni magunkat, ha a fenti tüneteket huzamosabb ideje tapasztaljuk, de eddig még nem gondoltunk erre a problémára. Azt is érdemes figyelembe venni, ha már van/volt a családban gluténérzékeny, mert a hajlamosító géneket magunkban hordozhatjuk.

A betegség nem tesz kivételt senkivel, sok világszerte is ismert sztár van, aki ettől szenved, így rajtuk keresztül is sokan megismerkedhetnek a problémával, ami egy fontos üzenet azoknak, akik törődnek az egészségükkel.

A gluténérzékenység szigorúan betartott diétával jól kordában tartható, ha tisztában vagyunk annak kereteivel.

Novak Djokovic

Az ismert teniszcsillagnál 2010-ben diagnosztizálták az NCGS (nem cöliákiás gluténszenzitivitás) tüneteit, aki sokszor panaszkodott légzési nehézségekre, mellkasi és hasi fájdalmakra. Állítása szerint amióta kiderült a problémája és gondosan odafigyel a szigorú diétára, sokat javult a játéka is. Nem véletlenül volt képes 2011-ben négyszer legyőzni a nagy ellenfelet, Rafael Nadalt.

djoko

Victoria Beckham

David Beckham híres felesége gluténérzékenységtől szenved. Az egyébként is rettentően vékony sztár szintén következetesen betartja az előírt étkezési szabályokat. A brit divatikon bevallotta, hogy a glutén-tartalmú ételek fogyasztása komoly anyagcsere problémákat okoz nála, ami a súlyára is hatással van.

Jessica Simpson

Az énekesnő sokáig küzdött az alakjával, hol nagyon vékonyra fogyott, hogy rengeteg plusz kilót szedett magára. Egy alapos kivizsgálás után kiderült, hogy gluténérzékenységben szenved, vagyis amikor búzát fogyasztott az súlyos gyulladást okozott a gyomrában, aminek következményei is lettek: fekélyek alakultak ki a szervezetében. Jessica azóta életmódot váltott és nagyon figyel rá, hogy mit eszik.

Halle Berry

Nem ritka, hogy olyan tünetek is előfordulhatnak, mintha ekcémás kiütései lennének valakinek. Ilyen esetben szimmetrikus, viszkető bőrkiütések jelennek meg, többnyire a váll, a könyék, a térd, fenék és a nyaki részen. Ettől szenvedett sokáig az Oscar-díjas színésznő is. Miután diagnosztizálták betegségét, felhagyott régi életmódjával, helyrejött a bőre, és állítása szerint sokkal fittebbnek is érzi magát.

Halle-Berry-Hairstyles-Short-Hair-2014-10

Hozzászólások