A taxisok máshol is fagyasztanák a fővárosi forgalmat

Ma is nagy dugó a Deákon

2016/01/20

A taxisok szerda estig kaptak engedélyt a sztrájkra, de azt ígérik, tovább is kitartanak, amennyiben nem sikerül megnyerniük az Uber ellen megkezdett – nem túl népszerű – csatározásukat. A Deák Ferenc tér forgalma ismét lassított felvétellé vált.

received_2491012060986581

Czifery Csaba, a taxistüntetés egyik szervezője leszögezte, hogy ha jövőhétig sem dönt a kormány számukra kedvezően, akkor Budapest több pontját is megszállják majd járműveikkel. Lázár János bejelentette, hogy napirendre tűzték a blokád problémáinak megvitatását. A taxisok az Uber nevű személyszállító szolgáltatás és a szigorú taxisrendelet ellen tüntetnek, ma pedig izgatottan várják, milyen eredményt hoz a kormánygyűlés.

A Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy az Uberrel szemben a hagyományos szolgáltatások sokkal ellenőrizhetőbbek, ráadásul reklamációnkat akár jelezhetjük a fogyasztóvédelemnél vagy az adóhatóságnál. Sőt, még a járművekben felejtett tárgyakat is vissza lehet keresni. Az okostelefonos fuvarszervezetnek viszont még diszpécser központja sincs, ami szabályellenes. Emellett a cég számos adózási kötelezettséget megkerül és sofőrjei is könnyen kijátszhatják a törvényeket. Az Uber megjelenése óta a taxisok napi 6 óra helyett 16 órával tudják megkeresni a betevőt.

A mai nap folyamán eddig csupán  30 taxis tartja fel a forgalmat, de az előző napokból kiindulva délutánra meg fog növekedni a számuk. A Deák Ferenc tér környékén nehezíti a kocsikázást, hogy a jelzőlámpák nem működnek, ráadásul azzal, hogy többen elkerülik a gócpontot, megnőtt a forgalom a Nagykörúton és a pesti alsó rakparton. A taxisok szerda éjfélig kaptak engedélyt a tüntetésre, de ez még nem feltétlen jelenti a zúgolódás végét.

Fotó: Hutanu Emil

Hozzászólások