A tetoválás legőrültebb módja

Ne csinálj hülyeséget!

2015/07/03

Úgy látszik, nem elég a bőrgyógyászok folyamatos kampánya, a napozás élménye és a szépen barnított bőr utáni áhítat sokakat teljesen magával ragad, nem törődve a veszélyekkel. Most itt egy újabb őrület, a nap általi tetoválás, ami az elvakult napozókat iszonyatos veszélynek teszi ki. Hallottál már a #sunburnart művészetéről?

Ha nem azt látnánk, hogy pirosra sült nyaralók osztanak meg magukról félelmetes képeket, akkor még azt is mondhatnánk, hogy a szép és díszítő megoldások valóban jól mutatnak a bőrön, mondjuk, mint egy aranytetoválás. Csakhogy, az új őrület olyan veszélyeket rejt magában, ami akár hosszútávú következményekkel is járhat. A napégés tulajdonképpen nem más, mint a bőr gyullad állapota. A folyamat során heveny égő érzés, fájdalom kíséretében égő bőrpír jelentkezik. Súlyosabb formáiban kisebb-nagyobb hólyagok is keletkezhetnek.

sunburnart2

Ennek a bőr számára nagyon ártalmas hatásnak teszik ki magukat azok, akik megfelelő védelem és elővigyázatosság nélkül hódolnak az új hóbortnak, pusztán a divat kedvéért. A #sunburnart, vagyis a nap általái tetoválás egyelőre nem sok követőre akadt, de annál nagyobb vállalások láttak már napvilágot a közösségi oldalakon. Anélkül, hogy bármilyen fényvédőt kennének a bőrükre, különböző mintákkal cicomázzák a testüket, lefedik a kívánt részt, a többit pedig szabadon hagyva adják át magukat a napozás élményének. Nem is gondolnak bele, hogy milyen károkat okoznak és mekkora veszélynek teszik ki saját magukat.

sunburnart3

“A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezek a napimádó fiatalok a jobb művészi eredmény elérésének érdekében nem használnak fényvédőt, ráadásul valószínűleg a déli napon fekszenek” – kezdi dr. Holló Péter, bőrgyógyász, onkológus, egyetemi docens. “A bőrgyógyászok álláspontja a napozással kapcsolatban változatlan, továbbra is nagy veszélynek teszik ki magukat azok, akik fényvédő szerek használata nélkül, a déli órákban, hosszan kint vannak a napon. Ez a divat a napozási szokások rossz irányba tolódását valószínűsíti, mert a tartós, nem megfelelő napozás nagyobb veszélyekkel jár, ami növeli a melanoma, vagyis a bőrrák kialakulásának kockázatát.”

sunburnart

A bőrgyógyász javaslata szerint ha valaki mégis úgy döntene, hogy kimegy a napra, azt csak nagyon magas faktorszámú (legalább 50-es) napvédő krémmel tegye, és csak fokozatosan, rövid időre szabad kifeküdni a pokrócra. A bőr barnulása tulajdonképpen a bőr természetes védekezése a nap sugarai ellen. Ha valaki az egyenletes, szépen barnított bőrre vágyik, az csak reggel és délután feküdjön ki a szabadba.

Hozzászólások