A tökéletes farsangi fánk receptje

Fánk recept a nagymamám konyhájából

2018/02/09

A következő fánk receptet még a nagymamámtól tanultam és ennél tökéletesebb elkészítési módot nem ismerek. Ezért most megosztom veletek is. 

A fánk általában a farsangi mulatságokhoz kapcsolódik, bár nemcsak akkor lehet elkészíteni. Szerencsére most aktuális ez a finomság, ezért próbáljátok ki a tökéletes receptet és nyűgözzétek le a családot. 

fank2

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 6 tojás
  • rum
  • 4 dkg élesztő
  • tej 
  • 28 dkg liszt
  • olaj

Elkészítés: 

1. A vajat habosra keverjük az egy evőkanál cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, egy kevés sót és egy evőkanál rumot. 

2. Külön megkelesztünk 4 dkg élesztőt kevés tejjel, (kb. fél-1 deci) és cukorral elkeverve. 

3. Ezt hozzáadjuk a tojásos masszához, majd összekeverjük a lisztet annyi tejjel, hogy könnyű tésztát kapjunk.

4. Fél órát kelesztjük így a tálban konyharuhával lefedve és meleg takaróba csavarva. Utána táblán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és ismét egy órát kelesztjük tálcákon, szintén konyharuhával lefedve. Forró olajban kisütjük. Ha kihűlt porcukorral hintsük meg. Ízlés szerint Nutellával vagy lekvárral kínálva is isteni. 

Jó étvágyat! 

Hozzászólások