A tökéletes grillcsirke titka

Készítsd el magad a fűszerkeveréket!

2016/02/15

A grillcsirke a világ egyik legjobb étele. Akár arról van szó, hogy sietve hazafelé megállunk egy pláza parkolójában és veszünk egyet, akár arról, hogy otthon megcsináljuk mi magunk.

Nem nagy ördöngösség, de a végeredmény fantasztikus! Mi kell hozzá? Az első és legfontosabb: egy szép CSIRKE! Méghozzá egy nagyjából 1,3 – 1,5 kg zsigerelt egész szárnyas. Bármelyik hipermarketben, vagy hentesnél kapható.

Ahhoz, hogy tényleg fantasztikus legyen kell csinálnunk egy jó kis száraz fűszerkeveréket. Ezt mindenki saját ízlése szerint rakhatja össze, én most jól bevált keverékemet osztom meg veletek:

Csirke fűszerkeverék:

  • 2 tk. pirospaprika
  • 1 tk. őrölt fekete bors
  • 1 mk. őrölt fehér bors
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. oregánó
  • 1 t.k majoranna
  • ½ mk. őrölt szerecsendió
  • ½ mk. őrölt kömény
  • 1 mk. cayenne bors
  • 1 mk. rozmaring

Ez a mennyiség kb. 2 db csirkére elég, ha csak egyet csinálunk a maradékot egy jól zárható dobozba el tudjuk rakni, nem romlik meg.

A csirkét nézzük át, nincs-e benne toll, vagy toklász, mossuk meg és papírtörlővel töröljük át. Ezután sózzuk, majd mindenhol dörzsöljük be a fűszerkeverékünkkel, a csirke belsejét is. Ahhoz, hogy igazán jól átjárja a fűszer, sütés előtt 3-4 órával már fűszerezzünk.

Most jön az a rész, amitől a csirkénk igazán jó lesz! Az egész csirkét jó alaposan kenjük be szobahőmérsékletű vajjal, így nem dörzsöljük le a fűszereket. Nem tepsiben fektetve sütjük, hanem egy grillcsirke sütő eszközre ültetjük.

TIPP

Ha nincs ilyen sütőnk semmi pánik. Fogjunk egy ½ literes sört, mossuk meg a dobozt kívülről, majd a sör felét töltsük ki egy pohárba. Ne igyuk meg, kell még! Az előkészített sörös dobozra húzzuk rá a csirkét és tegyük be a tepsibe.

 

170 fokra előmelegített sütőbe kezdjük el sütni, lehetőség szerint hőlégkeveréses fokozaton. A lényeg, hogy 15 percenként fordítsunk rajta ¼ fordulatot. Így sütjük 75 percig.

Ha sörös dobozon sütjük, akkor a kiöntött sört a sütési idő második felénél öntsük a tepsibe, ha csirkesütőt használunk, akkor a sütés elején a felét, 35 perc után a másik felét öntsük a tepsibe.

Ha szépen forgatjuk, akkor egy gyönyörű, ropogós, jól átsült csirkét kapunk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások