A tökéletes húsvéti kalács receptje

Ezt próbáld ki, hogy sikered legyen

2018/03/27

Már most tervezgetitek, mi legyen idén a húsvéti menü? Ez a kalács mindenképp szerepeljen benne, mindenki imádni fogja!

Ez a húsvéti kalács elengedhetetlen a húsvéti menüből, ugyanis puha, foszlós és nagyon finom. 

kalács
Kép forrása: cookpad.com

Hozzávalók:

  • 140 ml tej (2,8%-os)
  • 11 g friss élesztő
  • 30 g vaj (olvasztott)
  • 40 g porcukor
  • 250 g búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás sárgája
  • 10 g vaníliás cukor (bourbon)
  • 5 g holland kakaópor
  • 5 g mazsola

A kenéshez:

  • tojás 

Díszítéshez:

  • jégcukor

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. Ehhez a langyos tejbe tesszük az élesztőt és a porcukrot. Elkeverjük, majd 10 percre félretesszük.

Amikor felfutott az élesztő, összeállítjuk a tésztát. A lisztet, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat, vaníliás cukrot és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük, sima tésztát dagasztunk.

A kész tésztát két egyenlő részre szedjük. A tészta egyik felébe kakaóport gyúrunk, a másikba pár szem mazsolát.

Kiolajozott edényben kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztákat.

Ha megkeltek, két, kb. 65 cm hosszú rudat sodrunk mindkét tésztából, és megfonjuk a kalácsot. A végét összecsípjük és aláhajtjuk.

Egész tojással megkenjük, és ismét 30 percen át kelesztjük.

Kelesztés után másodszor is megkenjük, jégcukorral megszórjuk, majd 30 percen át sütjük, előmelegített 170-180 fokos sütőben.

A kisült, kihűlt húsvéti fonott kalácsot kihűlés után szeleteljük. Vajjal és kakaóval nagyon finom!
Hozzászólások