”A tüdőtranszplantáció után 1 hónappal már edzettem”

Kitartás, elszántság, motiváltság egy lenyűgöző fiatal személyében

2017/01/23

Amúgy is szeretem a munkám, de mikor ilyen emberekkel beszélhetek egyenesen imádom. Ismerjétek meg ti is azt a férfit, aki a tüdőtranszplantáció után 2  nappal már járt. 

Tamács Lóránt 25 éves, tüdőtranszplantáción átesett elképesztő kitartással rendelkező sportoló. Hihetetlen történetét -mely óriási akaraterőről tesz tanúbizonyságot- személyesen osztotta meg velünk. Lóránt egy úgynevezett cisztás fibrózis nevű génhibával született, ami általában a légzőszerveket támadja meg. A betegségre, mely a tüdejét érintette 5 éves korában derült fény. Egészen serdülőkoráig kezelhető volt különböző gyógyszerekkel, néha kórházi ellátást kapott. Ám ahogy elérte a 17-18 éves kort, a hormonok rohamos változása miatt állapota romlott. Ekkor a tüdeje 50%-ban működött. A fiatal srácot egyelőre ez nem akadályozta abban, hogy teljes értékű életet éljen, ugyanúgy focizott, konditerembe járt, folytatta a sportolást. Röviddel ezután, 23 éves korában a Korányi kórházba került, ahol már heteket, hónapokat töltött. Antibiotikumos kúrák követték egymást sorra, oxigént kellett használjon az alváshoz és a sporthoz. Ekkor kiderült: tüdőtranszplantáció szükséges az életben maradásához. 

Ebben az időszakban 70 kilogrammról, 40 kilogrammra csökkent a testsúlya, tüdeje ekkor 19%-ban működött. Egyre nehezebb volt minden, már csak feküdni tudott, önmaga ellátása is nehéznek bizonyult. 2014. október 21.-én pedig remek hírt kapott: van donor a transzplantációhoz. Hamarosan Bécsbe szálították, ahol egy 8-9 órás műtétet követően Lóránt új tüdővel ébredt. Ami hihetetlen, hogy 2 nap múlva már sétált. Az emberek általában úgy gondolják egy ilyen súlyos műtétből való felépülés hónapokig, akár évekig is eltarthat. 

A rehabilitáció

Lóránt 2-3 hét alatt épült fel, ekkor már 100-110%-ban működött a tüdeje. A kórházi kezelés alatt napi 1,5-2 órát töltött gyógytornával, hazajövetele után pedig már lépcsőzött, fekvőtámaszokat, felüléseket, guggolásokat végzett. 1 hónapig gumiszalagos tornára volt szükség a mell-, és hátizmok megerősítésére. Azóta pedig visszatért a műtét előtti életmódjához és konditerembe jár, biciklizik, kocog. 

” Sokan azt mondták, hogy túl nagy mellénnyel vágtam bele ebbe az egészbe, de szerintem ezt máshogy nem is lehet. Két lehetőségem volt összesen.  Minden fejben dől el, ha valamit akarunk azért tenni is kell.” – mondta Lóránt. 

A fiatal sportoló a felépülése óta nem volt beteg, személyi edző tanfolyamot végez, hiszen a sport az élete. Mindenképp ezzel szeretne foglalkozni, úgy érzi tud segíteni másokon. Mivel nincs verseny múltja, ezért nem annyira keresett edző, mint azok, akikkel tele van a média. Viszont tud nektek valamit nyújtani, amit más nem biztos: motivációt, és saját tapasztalatokat. Ha bármivel felkeresnétek őt, akár szeretnétek egy kitartó személyi edzőt, itt találjátok meg a Facebook oldalát. 

Hozzászólások