A város, ahol alkoholisták születnek

Már az anyaméhben függővé váltak

2015/10/15

Létezik egy hely a világon, ahol minden negyedik gyerek magzati alkohol-szindrómával jön a világra. Magyarán ezek a gyerekek már azelőtt alkoholisták, hogy megszülettek volna. Erről pedig egyedül az édesanyák tehetnek.

Egy nebraskai városban élnek a legveszélyeztetettebb alkoholisták, alig néhány kilométerre a dakotai határtól. A Pine Ridge rezervátumban találtak maguknak menedéket azok az anyák és gyermekeik, akik a szülő terhesség alatti alkoholfogyasztása miatt eleve betegen jönnek a világra. A térségben burjánzik az alkoholizmus, még ha a fogyasztását törvény tiltja is, árusítását pedig nagyon szigorú szabályokhoz kötik. Nem messze tőlük, egy 14 fős lakosú városban négy üzlet foglalkozik az eladással, amelyek egy év alatt négy millió doboz sört adtak el összesen, írja a Daily Mail. A helyzet elkeserítő, a törzsek tisztában vannak vele, hogy a probléma komoly, és a populációt már így is megtizedelte, de egyelőre tehetetlenek.

alkohol

A helyi asszonyok tudják, hogy az alkoholizmus és az alkohol milyen komoly tüneteket okozhat születendő gyermekeiknél, mégsem képesek letenni a piát. A világra jövő gyermekek pedig visszamaradnak a fejlődésben és mentális képességeik is csökkennek, vagy teljesen visszamaradnak. Sokan közülük hiperaktívvá válnak, mások figyelemzavarosak lesznek. Rengeteg gyerek ragad meg 6-8 éves szinten, annak ellenére, hogy többen betöltötték már a 20. életévüket. Az ok a helyi gazdasági helyzetben keresendő, a szegénység hatalmas méreteket ölt, a lakosok az alkoholhoz nyúlnak, mint egyetlen opciós örömforrásuk.

TUDTAD?

A magzati alkohol-szindróma nem gyógyítható, de korai szakaszban történő felismerése lehetővé teszi, hogy megfelelő ellátásban részesüljön az újszülött. Az orvosok gyakran a jellegzetes fejformára és arcdeformitásra lesznek figyelmesek, gyakran jelentkeznek viselkedési zavarok és mentális retardáció. A terhesség alatti alkoholfogyasztás biztonságos mértékét és határát nehezen lehet belőni, vannak, akik napi 2 deciliter bor elfogyasztását még nem nehezményezik, akadnak, akik az ivászat minden nemű távol tartását szorgalmazzák a kilenc hónap ideje alatt. Azonban nem elhanyagolható tényező az anya, akinek mindez függ a korától, súlyától és egészségi állapotától is. Minden esetben kérje ki orvosa véleményét!

Hozzászólások