A világ leghátborzongatóbb helyei

Akárcsak egy horrorfilmben, de ez a valóság

2017/11/13

A világ tele van lélegzetelállító tájakkal, most pedig olyan helyeket mutatunk, amelyek misztikusak, félelmetesek de mégis lenyűgözőek.

A pokol kapuja, Türkmenisztán

Mi ez, ha nem hátborzongató de ámulatba ejtő egyben? Ez az érdekes természeti képződmény egy bányafúrás során keletkezett. Egy óriási, gázzal telt kamrához érkeztek, amikor az beomlott és egy metánnal telített lyuk jött létre. A geológusok úgy vélték, hogy megoldás lehet, ha a szivárgó földgázt meggyújtják és így elégne a gáz, azonban mindennek már 40 éve, és a területet még mindig lángok borítják.

pokol kapuja

A babák szigete, Xochimilco, Mexikó

A világ egyik legbizarrabb helye ez, és pont ezért egy óriási turistalátványosság is. A mesterséges Xochimilco csatornák felkerültek az UNESCO Világörökség listájára is, 1987-ben. Az egyik sziget viszont egy misztikus legendát hordoz magában: a sziget gondnoka egy nap egy kislány holttestére bukkant, aki megfulladt. Tisztelete jeléül a lány babáját felakasztotta egy fára, ám ez nem csillapította zaklatottságát, úgy érezte, a kislány továbbra is ott van. Újabb és újabb babákat vitt a szigetre, remélte, hogy ezzel távol tudja tartani a gonosz erőket is a szigetről. A helyiek szerint gyakran lehet onnan gyereksírást hallani. Állítólag a gondnok ugyanazon a helyen fulladt meg később, mint a kislány, és azóta a szellemük együtt kísért a területen.

Xochimilco_Dolls'_Island

Keresztek hegye, Litvánia

Az emberek több okból kezdtek el elhelyezni kereszteket erre a területre egészen a 14. század óta. Először a litván függetlenség iránti vágyat fejezte ki, majd a 19. században a halott lázadókra való megemlékezést. A szovjet megszállás idején, 1944 és 1991 között az ellenállás jelképévé vált. A hegyet és vele együtt a kereszteket háromszor is lerombolták a szovjetek, ám a helyiek mindannyiszor újra fel is építették. Ma már több mint százezer kereszt található itt, ami egészen elképesztő és borzongató látványt nyújthat.

Hill-of-crosses-siauliai

A babák völgye, Nagoro, Japán

Egy japán művész, aki Nagoroban nőtt fel, aggódva figyelte a település népességének drasztikus csökkenését, ezért úgy döntött, hogy babákkal pótolja a város elvesztett lakosságát. Sok közülük egy nemrég meghalt vagy a várost elhagyó személyt testesít meg.

nagoro-japan-dolls-GettyImages-523195652

Blood Falls, Taylor Gleccser, Antarktisz

Ezt a furcsa természeti jelenséget sokáig nem tudták megmagyarázni a szakértők, ám azóta kiderült, hogy ez a különleges látvány a lassan szivárgó, vasban gazdag sós víznek köszönhető, amely a levegővel találkozva oxidálódik, akárcsak a rozsda.

blood falls

Csontkápolna, Kutna Hora, Csehország

Ez az elképesztő római katolikus kápolna Prágától kb. 70 kilométerre található, és belsejét mindegy 40 000 csontváz „díszíti”. Miután a 13. században Jeruzsálemből hozott szent földdel szórták meg a temetőt, mindenki ide szeretett volna temetkezni. Egy idő után nem maradt elég hely, ezért kihantolták a régebbi csontvázakat. A csontokat először a 16. században kezdték halmokba rendezni és kialakítani velük a belső teret, majd a 19. században a tulajdonos egy fafaragót kért fel arra, hogy segítsen a fertőtlenített vázak művészi elhelyezésében.

kutna hora

Kripta villa, Fonyód

A végére tartogattunk egy magyar helyet is, az örök szerelem házaként ismert villát, ami egy romantikus történetet hordoz. Abrudbányay-Rédiger Ödön egy erdélyi gyógyszerész volt, ami menthetetlenül beleszeretett szép, fiatal lányba, Magdusba. A pár már a közös életüket tervezték és az esküvőjüket, amikor a nő egy hirtelen betegségben meghalt. A vőlegény mérhetetlen fájdalma nem múlt, hiába vett később mást feleségül, Magdus iránt érzett szerelme nem fakult az idő teltével. Fonyód annyira tetszett neki, hogy ott szeretett volna emléket állítani első menyasszonyának. A villa alagsorában van egy szoba, amely az elmaradt násznak állít emléket: egy kőből faragott ágyon fekszik Ödön és Magdus, egymás kezét fogva. A férfi szerette volna kedvese hamvait is idehozatni, de ez végül meghiúsult. A legenda szerint ha egy pár a kőágy felett megfogja egymás kezét, szerelmük örökké fog tartani.

kripta villa

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Hozzászólások