A ZARA valóban lehúzza az embereket?

78%-os árbéli eltérés két ZARA üzlet között

2016/08/30

A ZARA-ról és az ehhez hasonló divatcégekről rengeteg pletykát hallani az elmúlt években. A kérdés az, hogy ezek a híresztelések vajon igazak-e?

A ZARA rengeteg támadást kap vásárlóitól, nagy divatházaktól. Az egyik hatalmas per annak folytán zajlott le, hogy állítólag a híres cégek tervezett darabjai alapján dobta piacra a kollekcióját. Köztudott, hogy a ZARA üzletlánc sokszor használja fel a világmárkák által kreált termékek stílusvonalát. A módszer egyébként remek ötlet, hiszen pl a 2 évvel ezelőtti DIOR kollekció darabjait adja vissza, kevésbé minőségi anyagból, más szabásmintával, jóval megfizethetőbb áron. A gond csak az, hogy ez lopásnak minősül.

A cikk lényege azonban nem a ZARA ellen indított összes per felemlegetése, hanem egy konkrét eset. A vásárlók állítása szerint a cég hülyének nézi az amerikai fogyasztókat, ugyanis az euróban megadott ár jóval kevesebb, mint a dollárban feltüntetett tétel. A hasonló láncolatok között ugyebár nem lehet árbéli eltérés, maximum annyi, ami a pénznemek folyamatos ingadozása miatt jöhet lére. Miután lezajlott az 5 millió dolláros per, 4 nappal később megcsinálták a #ZaraChallenget, aminek a lényege annyi volt, hogy ugyanazon termékek árát ellenőrizték euróban és dollárban is. A következő videó szemlélteti, hogy akár 78%-os különbség is lehet a két ár között. A hatalmas eltérés nem a devizaingadozásnak köszönhető, hiszen ekkora infláció nem létezik. Természetesen mi nem kérdőjelezzük meg a ZARA hitelességét, csupán bemutatjuk nektek a videót. A következő felvétel gyakorlatilag nem kezelhető bizonyítékként, hiszen a termékek nem látszanak tökéletesen és nem is hivatalos.

Hozzászólások