A zivatar még legyőzi a napsütést

A szél akár vigarosság is fokozódhat

2015/03/27

Pénteken már csak a Tiszántúlon süt ki hosszabb időre a nap. Több helyen valószínű eső, zápor, délután keleten néhol zivatar is lehet.

Kezdetben élénk, helyenként megerősödő déli szélre számíthatunk, majd az éjszakai óráktól a szél egyre nagyobb területen északira, északnyugatira fordul, megerősödik, pénteken a Dunántúlon gyakran viharossá fokozódik.

A zivatar miatt a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 10 és 14, keleten még 15 és 21 fok között valószínű.

eso2

A Skandináv-félsziget, illetve Oroszország európai területe felett magasnyomás húzódik. Az anticiklont nagyrészt száraz, hideg levegő tölti ki, csupán a déli peremen sok a felhő. Éjszakánként többfelé -10 fok alá hűl a levegő, és helyenként napközben is fagy. Magasnyomás nyúlik be a Pireneusi-félsziget fölé is, ennek északi részén is viszonylag sok a felhő, a félsziget déli harmadán viszont napos az idő, és a csúcshőmérséklet 17 fok körüli.

Bár a szárazföld nagyobb részének időjárását ciklonális hatások alakítják, és többfelé, akár több alkalommal is megnövekszik a felhőzet, de a hőmérséklet nagy területen kellemesnek mondható; Közép-Európában, a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében 14 és 21 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárásában azonban változás várható, pénteken a nyugati területeket már eléri az a hidegfront, amely jelenleg még az Alpok előterében húzódik. A Dunántúlon több fokkal mérséklődik a felmelegedés.

Hozzászólások