Áder János háborútól tart

Fontos bejelentést tett a köztársasági elnök

2015/09/26

New Yorkban járt Áder János köztársasági elnök, aki az ENSZ fenntartható fejlődés csúcstalálkozóján igen borús képet festett a jövőről.

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János magyarul tartotta beszédét New Yorkban, ahol a világ országai képviseltették magukat a csúcstalálkozón. A beszéd egyik legfontosabb alappillére volt, hogy hazánk köztársasági elnöke élesen kiemelte, mennyire fontos az év végi párizsi klímacsúcson születő döntések helyessége és betartása, máskülönben komoly veszélynek lesz kitéve a bolygó. Az ENSZ pénteken elfogadta a fenntartható fejlesztési célokat, azonban fontos szem előtt tartani, hogy nem elég beszélni róla, tenni is kell érte, máskülönben háború és migráció veszélye fogja fenyegetni az emberiséget.

áder

“Sokan és sokszor idézték azt a kelet-afrikai közmondást, hogy a Földet nem őseinktől örököltük azért, hogy azt tegyük vele, amit akarunk, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. Csakhogy az eddigi párizsi klímafelajánlásainkat nézve, ha nem térünk észre, gyermekeink örökségét feléljük, megsemmisítjük, elherdáljuk” – mondta Áder János.

A köztársasági elnök igen borús képet festett az esetleges következményekről, amennyiben azok betartására fittyet hányva csupán szóbeszéd marad a most elfogadott klímacél. Ahogy fogalmazott, ha Párizsban nem lesz eredményes a testület, akkor olyan hullámot gerjeszthet a probléma, aminek komoly következményei lehetnek. “Ha még több széndioxidot bocsátunk ki a légkörbe, és még tovább fűtjük a bolygót és még inkább fokozzuk az elmúlt évek káros hatásait, akkor a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-termelés, a fenntartható vízgazdálkodás csupán vágyálom marad” – mondta.

Ebből adódóan egyenesen következtethető egy társadalmi feszültség, ami kockára teszi a biztonságot és a békét. “A végén háború és a mostaninál lányegesen nagyobb mértékű migráció következik” – zárta beszédét Áder János.

Hozzászólások