Áfonyás bagel

Készítsd el a bagelt úgy, ahogy neked tetszik!

2017/04/21

A bagel nem túl rég robbant be Magyarországon a köztudatba, mint isteni reggeli. Dobd fel az uzsonnás dobozod tartalmát ezzel a finomsággal! 

A bagel egy közép-európai, eleinte főleg a zsidók körében elterjedt péksütemény, elsőként Krakkóban említik, az 1600-as évek elején. Szerencsére hozzánk is elért az őrület, így rengeteg ízben kipróbálhatjuk a bagelt. Az otthoni sütést azért pártolom mindig, mert így tuti a saját szánk íze szerint tudjuk megpakolni mindenféle finomsággal. Az áfonyás mellett az én kedvenc péksütim a szárított paradicsomos-mozzarellás. 

Hozzávalók: 

  • 7 g friss élesztő
  • 1 dl tej (langyos)
  • 2.5 dl víz (langyos)
  • 500 g finomliszt
  • 3 ek barna cukor
  • 1 ek fahéj
  • 2 teáskanál só
  • 125 g vörösáfonya (aszalt)
  • 1 ek cukor
  • 1 db tojás

Elkészítés: 

1. Az aszalt áfonyát forró vízbe áztatjuk, egy fél órát állni hagyjuk, majd leszűrjük és félretesszük.  Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy evőkanál barna cukrot és 8-10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a lisztet, a maradék két evőkanál barna cukrot, a fahéjat és a sót egy nagy tálban összekeverjük. Ha az élesztős keverékünk elérte a megfelelő állapotot, akkor egy kanál, vagy akár a kezünk segítségével adjuk hozzá a száraz alapanyagokhoz. 

2. Amint ez megvan, elkezdhetjük fokozatosan adagolni a vizet is. Érdemes figyelni a víz mennyiségére, mert lehet, hogy kevesebb is elég lesz. Amennyiben nagyon nedvesnek érezzük a tésztát, bátran adjunk még hozzá lisztet. Az így kapott tésztát helyezzük egy lisztezett felületre, nyújtsuk ki a kezünk segítségével, szórjuk meg az aszalt áfonyával és jól gyúrjuk össze. Addig dolgozzunk vele, míg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. (Kb. 4-5 perc.)

3. Helyezzük egy kilisztezett tálba, takarjuk le egy nedves konyharuhával, és egy meleg helyen hagyjuk pihenni egy jó 30 percig. Ezt követően tegyük vissza a lisztezett felületre, ismét a kezünk segítségével formáljunk egy hosszú kolbászt belőle, majd vágjuk 10 egyforma méretű karikára. Az ujjaink segítségével formázzuk, majd képezzünk lyukat a karikák közepén. Helyezzük zsírpapírra őket és hagyjuk állni 5 percig.

4. Közben tegyünk fel forrni egy nagy fazék vizet, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra. Ha a víz már forr, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, csökkentsük a hőt és kezdjük el főzni a bageleket. Egyszerre csak 2-3 darabot tegyünk bele, edénytől függően, hogy kényelmesen elférjenek a víz tetején. A bagelek mindkét oldalát 1-1 percig főzzük, majd vegyük ki őket és helyezzük vissza a zsírpapíros felületre. 

5. A már megfőtt bageleket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, verjük fel a tojást és kenjük át a tetejüket, majd mehetnek is az előre melegített sütőbe, 20-25 percre, míg szép fényes, aranybarnára nem sülnek. 

 Jó étvágyat! 
Hozzászólások