Ajándék ötlet – házi készítésű ír krémlikőr

Férfiaknak és nőknek is édes meglepetés

2014/12/03

Szinte biztos, hogy örülni fog ennek a finomságnak az a felnőtt, aki az ajándékozott lesz karácsonykor. A házi készítésű likőr ízletes, csomagolása pedig dekoratív.

Hozzávalók

(fél liter likőrhöz) – Fél liter főzőtejszín, -1 dl zsíros tej, – 7 dkg cukor, – 35 dkg cukrozott sűrített tej (két tubus, én sima Budget-et használtam), – 1 dl frissen főzött kávé, – 4 dl (lehetőleg ír) whisky, – tetszés szerint vanília esszencia, vagy 2-3 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

A cukrot egy nagyobb edényben lassú tűzön karamelizáljuk, vigyázva, nehogy odaégjen! Amikor a cukor felolvad, és aranybarna színű lesz, öntsük hozzá a forró tejszínt és keverjük, amíg a karamell teljesen felolvad benne. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Az egészet még egyszer forrásig tegyük a tűzre, közben kevergessük. Készen is vagyunk!

irlikor

Tippek, fortélyok

– Nincs benne tojás, ezért aki érzékeny rá, az is ihatja – Készíthetjük 2 dl whiskyből és 2 dl vodkából is – Ha nincs otthon whiskey/vodka, konyakból, rumból, vagy barackpálinkából is elkészíthetjük – 4 decinél kevesebb alkoholt is tehetünk bele, úgy is finom lesz – Vigyázni kell vele, mert itatja magát, közben pedig erős – Amikor a karamellizált cukrot felöntjük a tejszínnel, lassan és óvatosan tegyük, mert felcsap a forró gőz – Jégkockákkal szervírozzuk. Kreatív gasztroajándék, amivel – egyedi palackozásban – meglephetjük szeretteinket. A krémlikőr az írek szerint frissen, hűtve a legfinomabb. Sok receptleírásban pedig az szerepel, hogy az ital akkor az igazi, ha az ízek összeérnek. Szerintünk mindenhogyan jó! Talán frissen selymesebb, a tejszín sokkal jobban érvényesül, mint amikor állni hagyjuk.

Eggnog

Hozzászólások