Akár 26 fok is lehet ma

A víz uralja az ország egyes településeit

2014/05/20

Az időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására a nyugati partvidéken erősen felhős az ég, és helyenként esik az eső, záporeső. Sekély ciklon okoz felhős, helyenként csapadékos időt szárazföldünk déli részén. Ugyanakkor kontinensünk keleti felének időjárását anticiklonális hatások alakítják, általában gomolyfelhős, napos az idő, de a Kelet-európai-síkság déli részén több a felhő. Szórványosan zápor, néhol zivatar is kialakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén már 20 fok fölött alakul, csak az északi tájakon, valamint a tartósabban felhős területeken mérnek alacsonyabb értékeket. A legmelegebbet továbbra is Ukrajnában, Dél-Oroszországban mérik, ahol általában 27, 35 fok között változik a csúcshőmérséklet. Kedd estig a Kárpát-medence fölé egyre melegebb, többnyire száraz levegő áramlik.

Várható időjárás kedd estig

Gomolyfelhős, napos idő várható főként az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön, kedden északon és a középső országrészben alakulhat ki néhol zápor vagy zivatar. Éjszaka csapadék nem valószínű. A nyugati határ mentén, valamint a Kisalföldön megélénkül, kedden olykor meg is erősödik a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 26 fok között alakul.

duna

Polgárőrök is segítenek az árvízi védekezésben Borsodban

Polgárőrök is részt vesznek a Hernád menti településeken az árvízi védekezésben – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense. Hladon Sándor közölte: péntek óta segítenek a polgárőrök az árvízi védekezésben, főleg a megáradt Hernád-mentén, Gesztelynél és Belegrádnál, de ott vannak Aszalónál is, ahol egy patak áradata ellen védekeznek.

Tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem felkérésére több polgárőr egyesület csatlakozott az árvízi védekezésben résztvevőkhöz Miskolcról, Abaújkérről, Bőcsről, Felsőzsolcáról, Gesztelyről. Ugyanakkor más települések – Tarcal, Arnót, Berente, Edelény, Szendrő, Izsófalva, Szuhakálló, Múcsony, Sajókaza, Sajószentpéter, Kazincbarcika – polgárőr egyesületei is jelezték: szükség esetén segítenek a gátakon.

Több településen jelenleg is felváltva látnak el szolgálatot a polgárőrök, Vadnán a zsilipeket folyamatosan ellenőrzik, Jákfalván és Dövényben pedig a családi házak pincéjéből vizet szivattyúznak.

Mosonmagyaróvárnál megerősítik a védvonalakat

A mezőgazdasági károk elkerülése érdekében a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítják Mosonmagyaróvár biztonságát a vízügyi szakemberek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedd reggel. A Lajtán lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására jelentős árhullám vonul le. Vasárnap késő délután a Lajta vízszintje átlépte a harmadfokú készültség szintjét, és tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött 292 centiméteres vízállással. Kiemelték: bizonyos nagyságú árhullámok esetén Mosonmagyaróvár árvízvédelmi biztonságát csak úgynevezett szükségtározással lehet megoldani, ami azt jelenti, hogy a többletvízhozamot a kijelölt mezőgazdasági területekre vezetik ki. Erre legutóbb 2009-ben volt szükség. 

arviz

A vízügyi szolgálat megteremtette a szükségtározás és a víz biztonságos kivezetésének feltételeit – közölték. Ugyanakkor hozzátették: szükségtározás esetén a tározó területén jelentős mezőgazdasági károk keletkeznek. Az ideihez hasonló nagyságrendű 2009-es árvíz tapasztalatai alapján ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs úgy döntött, hogy szükségtározás helyett a védvonalakat erősítik meg ideiglenesen. Ehhez már vasárnap a térségbe vezényelték a helyiek mellé a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal-erősítéseket építettek ki, stabilizálták a töltéskoronát a kritikus szakaszokon, és folyamatosan elemzik a helyzetet.

A töltések tartós terhelése miatt már szivárgásokat is tapasztaltak, ezért folyamatosan ellenőrzik az árvízzel érintett szakaszokat. Az apadás várhatóan kedden indul meg, majd szerdán-csütörtökön süllyednek a vízszintek a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá – írta az OVF.

Hozzászólások