Aki a drogtesztet ellenzi, az a droghasználatot támogatja?

Dr. Zacher Gábor a kötelező szűrővizsgálatról

2014/12/12

Rogán Antal nyilatkozata szerint, aki a drogtesztet ellenzi, az a drogok fogyasztását támogatja. A Fidesz beleállt a történetbe, támogatja Kocsis Máté kötelező szűrővizsgálatra vonatkozó javaslatát. Dr. Zacher Gábor, toxikológus mondta el a véleményét az üggyel kapcsolatban.

A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának frakcióvezetője szerint a kötelező szűrőprogram bevezetésével lehet leghatékonyabban felvenni a harcot a drogkereskedőkkel és a szervezett bűnözéssel szemben, emellett pedig minden szülő szeretné érthető módon megvédeni saját gyermekeit.

Pills

Dr. Zacher Gábor bevallotta, hogy ha ténylegesen ezzel jár a drogteszt ellenzése, akkor ő úgy tűnik, hogy a kábítószerek használatát támogatja. Természetesen szó sincs erről, csak szerette volna érzékeltetni, hogy ez nem egy „fekete vagy fehér” kérdés. A toxikológus szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kelleni fektetni a gyereknevelésre, és ezáltal a megelőzésre, ugyanis egy ember az élete első 10-15 évében megszerzett értékrendje alapján fogja eldönteni a kialakult szituációban, hogy elfogadja a számára felkínált drogot, vagy nemet mond az illetékesnek. Abban a szituációban nem az alapján fog dönteni, hogy ki mit gondol majd róla, vagy hogy mi lesz majd, ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív lesz, hanem az alapján, hogy belefér-e a saját értékrendjébe.

A szakember úgy véli, mit sem ér az egész, ha a szülő rángatja el gyermekét a vizsgálatra. Azon kívül, hogy az egyik fél bebizonyíthatja a másik fél számára, hogy kinek volt igaza, nem oldódik meg semmi. A családon belüli kommunikációt kellene fejleszteni, hogy kiépíthessék a bizalmat egymás között.

A prevenció azért is kifizetődő, mert a szűrőprogramban résztvevő személyek száma 220 ezer főre tehető (12-18 év közötti korcsoportot tekintve). Így az éves költségvetése körülbelül 100 millió forint lenne, az eredményt pedig majdnem 20 év múlva kapnák kézhez.

Nézd meg a videót!

Hozzászólások