Alapkonyha jó nőknek – Burgonyagolyó

Pofátlanul egyszerű gasztroélmény

2016/01/21

Amikor már azt hiszed, hogy tényleg minden változatát ismered a krumplinak, akkor jön a burgonyagolyó, és a világ egy egészen más hely lesz!

received_2491012060986581

A gasztro univerzum nem ismert határai újabb és újabb távlatokat nyitnak előttünk. Még mindig lehet valami nagyon egyszerűt, nagyon bonyolultat, rendkívül különlegeset készíteni, akár alig pár összetevőből, vagy úgy, hogy azt még Jamie Oliver is megirigyelje! Számomra ilyen volt ez a burgonyagolyó is, mert tényleg nem hittem el, hogy néhány összetevőből és pár egyszerű mozdulattal lehet ilyen szuper ínyenc ebédet alkotni! Ezen a ponton szoktam elgondolkozni, vajon ez miért nem nekem jutott eszembe?!

Tény, hogy nem állok a konyhában naphosszat, de mégis szeretek ott sertepertélni. Rengeteg gasztroblogot és oldalt olvasok, és folyamatos heuréka élményem van, hogy milyen pofonegyszerű dolgok születnek a konyhában, alig néhány perc alatt. Bezzeg, amikor a sorok között állok és azon töprengek, mi legyen aznap vacsorára?! Biztos, hogy semmi tuti nem jut eszembe, pedig megszámlálhatatlan sok receptet láttam az elmúlt időszakban.

Ha most neked is mosoly görbült a szád szélén, hogy ismerős a helyzet, akkor jó hírem van: megint itt egy recept, aminek a hozzávalói egy valamirevaló háziasszony konyhájában biztosan megtalálhatóak, és akkor már tényleg nincsen más dolgod, mint elővenni egy nagy edényt, összeütni az alapot, a végén pedig hanyag eleganciával kisütni és learatni a babérokat. Mutatom, mit tud az ellenállhatatlan burgonyagolyó!

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg cheddar sajt
  • póréhagyma zöldje karikákra vágva
  • bacon szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. fekete bors
  • 1 tojás
  • prézli, liszt és 3 tojás a bundához

Elkészítés:

A burgonyát főzd meg jó alaposan héjában, majd húzd le róla és egy nagy tálban törd össze. Pont úgy, mintha pürét csinálnál, csak vaj és tej nélkül. Ha jól eldolgoztad, add hozzá a többi összetevőt, a sajt kivételével. Karikázd fel a hagymát, vágd szeletekre a bacont, add a burgonyamasszához a borsot, apróra vágott póréhagymát és a tojást. Gyúrd az egészet homogén anyaggá. A cheddar sajtot szeleteld apró kockákba. Végy egy marék burgonyát a tenyeredbe, kicsit lapogasd ki és tegyél a közepébe egy kocka sajtot. Hempergesd meg lisztben, a felvert tojásban, majd a prézliben, utána újra a tojásban és megint a prézliben. Így kerül rá dupla réteg bunda, hogy sütésnél ne essen szét a burgonyagolyó. Felhevített olajban süsd ki és máris készen vagy! Frissen tálald, hogy a belsejében szétolvadt sajt még nyúlós legyen, az ám az igazi!

Jó étvágyat!

Hozzászólások