Áldozat vagy provokátor?

A férfiak többsége a nőket hibáztatják az erőszakért

2014/12/08

Közvélemény-kutatást végeztek a nők elleni erőszak kapcsán. Megdöbbentő eredményre jutottak, ugyanis a férfiak nagy része a gyengébbik nem képviselőit tartják felelősnek az áldozat szerepért.

Állítólag felvilágosult társadalomban élünk, mégis a nőket hibáztatják azért, hogy erőszak áldozatává váltak vagy válhatnak. A www.atevelemenyed.hu weboldalon található kérdések alapján állították össze azt a végeredményt, ami szerint a gyengébbik nem képviselőinek máshogy kellene élniük, hogy elkerüljék a sajnálatos eseteket. Pontosabban három olyan szegmenst emeltek ki, ami kiváltó oka lehet a nemi erőszaknak. Ezek a kihívó viselkedés, az öltözködés, az alkohol fogyasztás, valamint az egyedüllét. Egészen pontosan arról van szó, hogy a nők nem élhetnek pont úgy, pont olyan felszabadultan, mint a férfiak, ha el akarják kerülni a támadásokat. De mi a helyzet a muszlim világgal, ahol szintén jelen van ez a probléma, viszont az öltözködés és a viselkedés nem lehet kiváltó oka az erőszaknak?

arab woman in traditional Islamic veil, burka, beautiful and dee

Természetesen voltak, akik a politikát, a rendőrséget és a társadalom egészét okolták, ugyanakkor viszont úgy vélték, hogy ha sem a közösség, sem pedig a rendfenntartó szervek nem képesek megvédeni az áldozatokat, akkor saját maguknak kell megelőzniük a bajt, amihez ugye elkerülhetetlen az, hogy másképp éljenek, mint eddig. De ha korlátozzák őket a szabadságukban, az egy másik értelemben szintén „erőszak”, nem?

iStock_000005977963_Medium

„Azok a férfiak, akik ismernek áldozatot, jóval nagyobb számban tartják a nőket felelősnek saját megerőszakolásukban, mint akik nem ismernek ilyet” – olvashatjuk a HVG oldalán. Ez az eredmény is meglepő, hiszen általában a közeli kapcsolat nagyobb együttérzést vált ki az emberekből, vagyis ha egy ismerősünkkel történik bármi rossz, azt hajlamosak vagyunk sokkal komolyabban és drasztikusabban kezelni. Ennek a felmérés azonban pont az ellenkezőjét állítja.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kisfilmeket készített a nemi erőszakról a közvélemény-kutatás alapján, ami nagy port kavart az internetezők körében. A kampány szlogenje: Tehetsz róla, Tehetsz ellene. A Facebookon pedig létrehoztak egy közösséget, egyfajta ellenzékként: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene! elnevezéssel.

Hozzászólások