Almás diéta

Finom meglepetés szeretteidnek

2014/10/13

Nagyon jó érzés meglepni szeretteinket valami finomsággal és még örömtelibb a meglepetés, ha az alapanyagok nemcsak, egészségesek, hanem diétásak is. Az ősz beköszöntével, dübörög az almaszezon. A hétvégi kirándulásom során számos „szedd magad” kertet láttam, ahol rengeteg érett, finom almát lehetett gyűjteni. Ezért is döntöttem úgy, hogy mára hozok nektek egyszerű recepteket almás diétás finomságokról.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Almás-zabpelyhes sütemény

Hozzávalók

4-5 db nagyobb alma
1 ek. citromlé
70 g zabliszt

30 g zabpehely
DW édesítő
1 tk. fahéj
csipet só
kókuszolaj

40 g dió vagy mandula

Elkészítés

Az almákat apró kis kockákra szeleteljük, majd rácsorgatjuk a citromlevet és a tepsi alján eloszlatjuk. A többi hozzávalót (zabliszt, zabpehely, édesítő, fahéj, só, kókuszolaj, diót vagy mandulát) összedolgozzuk, majd az almákra morzsoljuk. A tetejére még lehet szórni egy kevés fahéjat. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon készre sütjük. ( 20-30 perc)

71262333


Almás pite

Hozzávalók

1.5-2 kg alma

40 dkg DW liszt

1 cs. sütőpor

150 g light margarin

2 db tojássárgája

2 ek. tejföl

DW édesítő

fahéj

Elkészítés

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük (nagylyukú reszelőn), majd ízlés szerint ízesítjük fahéjjal és édesítővel. Ezután a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a két darab tojássárgáját, a tejfölt, csipetnyi sót és végül édesítjük. Az egészet jól dolgozzuk össze lágy masszává. A kész masszát válasszuk kétfelé, majd nyújtódeszkán nyújtsunk belőlük négyszögletes, maximum másfél centi vastagságú lapokat. A tepsibe helyezzünk, szilikonos sütőpapírt vagy kenjünk ki margarinnal és hintsünk rá egy kevés lisztet, hogy a tésztánk ne ragadjon oda. Ha ezzel készen vagyunk, az egyik kinyújtott tésztalapot fektessük bele a tepsibe, oszlassuk el rajta a reszelt almát (enyhén facsarjuk ki, hogy ne áztassa szét a tésztát) majd a másik tésztalappal fedjük be. A tetejét szurkáljuk meg villával és előre bemelegített sütőben 180 fokon arany barnára süssük. (maximum 40 perc alatt kész)

Almás-túrós muffin

almás muffin

Hozzávalók

20 dkg reszelt alma-fahéjjal ízesítve (ízlés szerint)

40 dkg DW liszt

3 tk. sütőpor

20 dkg light vaj

DW édesítő

1 cs. vaníliás cukor

3 db tojás

200 g zsírszegény túró

1 pohár natúr joghurt (nagy)

 

Elkészítés

A tojásokat, a natúr joghurtot, a vajat, a túrót dolgozzuk össze habosra, majd adjunk hozzá ízlés szerint édesítőt, a vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a habosra kevert masszához. Ezután adjuk hozzá a reszelt almát és az egészet jól dolgozzuk összeMuffin formákba kanalazzuk a tésztát és előmelegített sütőben (közepesen meleg) készre sütjük. Egyaránt finom nyalánkság forrón és kihűlve is.

Édes napot kívánunk mindenkinek!

Hozzászólások