Amerika erősen bírálja Magyarországot

Korrupció és sajtószabadság terítéken

2015/10/29

Colleen Bell, amerikai nagykövet tegnap este tartott beszédet a Corvinus Egyetemen. A diplomata asszony élesen bírálta Magyarországot, a politikai életre oly’ kevéssé jellemző őszinteséggel. Említést test a korrupcióról, a sajtószabadságról és a média helyzetéről, valamint az orosz kapcsolatok minőségéről is.

Az amerikai nagykövet asszony két hónappal magyarországi tartózkodásának egy éves jubileuma előtt tartott fél órás beszédet tegnap este az egyetemen. Colleen Bell azzal kezdte mondandóját, hogy biztosította a hallgatóságot arról, mennyire élvezi itt tartózkodásának minden pillanatát, és hogy a magyarok öröksége Corvinus Mátyástól eredeztetve milyen nagyszerű és egyértelmű alapja a két ország közötti erős kapcsolatnak. “Kapcsolataink széles spektrumára tekintve úgy érzem, az amerikai-magyar viszony erős.  Partnerek, szövetségesek és barátok vagyunk.  Ma este az együttműködés és a kölcsönös tisztelet szellemében beszélek Önökkel. Ma este Magyarország barátjaként beszélek” – mondta a nagykövet.

Beszédének alapját az őszinteség határozta meg, amelyre már megszólalása elején felhívta a figyelmet. Kitért a rendészeti és terrorizmus elleni ügyekre, arra, hogy a katonai orvoslás milyen kimagasló itthon, és említést tett arról, hogy az ország micsoda katonai műszaki képességgel rendelkezik. Megerősített mindenkit abban, hogy a szövetség mennyire fontos, és hogy Amerika számára egyértelmű a jó viszony fenntartása. Ezzel pedig megágyazott annak az erős bírálatnak és kritikának, amivel az országot illette.

colleen bell2

Nem felejtett említést tenni az országot sújtó korrupcióról, amit nyíltan szóba kellett hozni, mint zavaró tényezőt a demokrácia működésében. “A korrupció megakasztja a növekedést, megfojtja a befektetést, megtagadja az emberektől a méltóságot és aláássa a nemzetbiztonságot.  A magyarországi korrupció súlyos aggodalmakra ad okot — és teljesen világos, hogy amint azt hallottam, és amint azt a közvéleménykutatások rendre kimutatják, a magyar átlagemberek szemében is ez az egyik legkomolyabb probléma.  Mindenütt, ahol a rendszerszintű korrupció hatékonyan aláássa a tisztességes kormányzást, termékeny talajt hoz létre a polgári nyugtalanság, a kormányzattal szembeni ellenállás, sőt még az erőszakos szélsőségesség számára is” – hangzott el beszédében. Colleen Bell hangsúlyozta, vissza kell adni az emberek jogállamiságba vetett hitét és bizalmát.

Meglepő nyíltsággal beszélt a nálunk nem létező sajtószabadságról. Példának az amerikai helyzetet hozta fel, ahol a nézetek és egymásnak ütköztetett álláspontok megvitatásából nyernek inspirációt a továbblépéshez, nem pedig a kérdések elodázásából. “Magyar politikusok, értelmiségiek és a civil társadalom tagjai a sajtó szabadságának határozott hanyatlásáról beszélnek.  Ez a hanyatlás korlátozza a párbeszédet és a magyar emberek számára fontos ügyek megvitatását. (…) Magyarország nem olyan hely, ahol az újságírókat bebörtönzik és megkínozzák, és nem is állítjuk, hogy ez lenne a helyzet.  A mi meglévő aggályaink inkább a koncentrált médiatulajdonra és az állami médiának juttatott hangsúlyos szubvencióra vonatkoznak.  Ezekben a szubvenciókban ott van annak a lehetősége, hogy alapjaiban torzítsák el a médiaüzleti viszonyokat azzal, hogy sorompót emelnek a médiapiacra belépő minden új hang elé, és a kisebb szerkesztőségeket pedig a csőd szélére hajszolják” – utalt a nagykövet asszony arra, hogy a hazai médiapiac észrevételeik szerint igen határozott kormányzati befolyásoltság alatt van.

Colleen Bell beszélt még a migráció kérdéséről, a bíróságok függetlenségéről és az Egyesült Államok az országot érintő aggodalmairól. A teljes beszéd ITT olvasható.

Hozzászólások