Amerikai életérzés – a fánk

Majszold kedvedre!

2016/03/04

Nincs olyan amerikai rendőrös, üldözős, csihi-puhi film, amibe nem jelenne meg a nyomozók kultikus kiegészítője: a fánk. Bár nálunk nem bír akkora hagyománnyal, mint odaát, azért az ínyencek tudják, miért jó ez a finom édesség!

Vannak nagyon kultikus ételek, amit Amerikával kapcsolnak össze, mint például a hamburger, steak, brownie. Ebből a felsorolásból nem maradhat ki az amerikai rendőrök kedvence, a fánk. Ellentétben az itthoni változattal ennek lágyabb, könnyebb a tésztája. Garantálom, nagyon gyorsan el fog fogyni!

Lássunk hozzá!

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • fél tk. só
  • 1 kocka élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1,4 dl langyos tej
  • 7 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • zsiradék a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz

 

Elkészítése:

  • Egy tálban dolgozzuk össze 3 evőkanál tejjel és 1 teáskanál cukorral a lisztet, a sót, az élesztőt. Ügyeljünk arra, hogy a só közvetlenül ne kerüljön az élesztőre, mert akkor nem fog megkelni.
  • Az elkészült tésztát szórjuk meg liszttel, fedjük le, és 15 percig hagyjuk kelni.
  • Ha megkelt, akkor adjuk hozzá a maradék tejet, cukrot, vajat és tojássárgáját, majd gyúrjunk belőle egy sima tésztát.
  • Ezután meleg helyen kelesszük a kétszeresére, ismét gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 1-2 cm-es vastagságúra.
  • Ezután két különböző nagyságú pohár segítségével szaggassunk belőle karikákat.
  • Lisztes felületen ismét hagyjuk őket kelni, majd forró zsiradékban süssük ki őket.

 

A végén porcukorral szórjuk meg, vagy vonjuk be cukormázzal, tegyünk rá francia drazsét.

 

Nagyon finom magában is, de adhatunk mellé lekvárt, esetleg csoki- vagy vanília krémet is.

 

Jó étvágyat!

 

Hozzászólások