Amerikai győzelem Ghána ellen

Villámgóllal indítottak az amerikaiak az első percben

2014/06/17

Az Egyesült Államok 2-1-re legyőzte Ghánát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának első fordulós mérkőzésén, hétfőn.

Kyle Beckerman próbálja szerelni Kevin Prince Boatenget - fotó: fifa
Kyle Beckerman próbálja szerelni Kevin Prince Boatenget – fotó: fifa

G csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok-Ghána 2-1 (1-0)

Estadio das Dunas, 38 ezer néző, v: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerzők: Dempsey (1.), Brooks (86.), illetve A. Ayew (82.) sárga lap: Rabiu (30.)

John Brooks megszerzi az  amerikaiak második gólját - fotó: fifa
John Brooks megszerzi az amerikaiak második gólját – fotó: fifa


Ghána:
Adam Kwarasey – Daniel Opare, Jonathan Mensah, John Boye, Kwadwo Asamoah – Mohammed Rabiu (Michael Essien, 71.), Sulley Muntari – Christian Atsu (Albert Adomah, 78.), Jordan Ayew (Kevin-Prince Boateng, 59.), Andre Ayew – Asamoah Gyan

Egyesült Államok:
Tim Howard – Fabian Johnson, Geoff Cameron, Matt Besler (John Brooks, a szünetben), Damarcus Beasley – Alejandro Bedoya (Graham Zusi, 77.), Kyle Beckerman, Jermaine Jones – Michael Bradley – Jozy Altidore (Aron Johannsson, 23.), Clint Dempsey

Jermaine Jones és Sulley Muntari konfrontálódik - fotó: fifa
Jermaine Jones és Sulley Muntari konfrontálódik – fotó: fifa


I. félidő:
1. perc: Dempsey tört be baloldalról a ghánai tizenhatoson belülre, egy csellel tiszta helyzetbe hozta magát, majd ballal a kapu bal oldalába passzolt (1-0).

II. félidő:
82. perc: Baloldali ghánai támadásnál Andre Ayew passzolt a tizenhatoson belülre Asamoah Gyannak, aki sarokkal tette vissza a labdát az érkező Andre Ayewnak, ő pedig bal külsővel, nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtt (1-1).
86. perc: Egy jobboldali amerikai szögletet Brooks fejelt hat méterről a kapu közepébe (2-1).

Andre Ayew ünnepli Ghána gólját - fotó: fifa
Andre Ayew ünnepli Ghána gólját – fotó: fifaAz amerikaiak szinte a középkezdésből szerezték meg a vezetést az első percben Clint Dempsey nagyszerű egyéni alakítása nyomán, a ghánaiak azonban ettől nem törtek össze, bár néhány percig érződött rajtuk a gyorsan bekapott gól hatása. Az afrikai csapat az első félidő hátralévő részében jóval többet támadott, mint riválisa, de vagy a beadásokba, vagy a befejezésekbe csúszott hiba, így egyenlítenie a szünet előtt nem sikerült. Az amerikai együttes leginkább a stabil védekezésre és a gyors ellentámadásokra fektette a hangsúlyt.

Jürgen Klinsmann ünnepli a győzelmet játékosaival - fotó: fifa
Jürgen Klinsmann ünnepli a győzelmet játékosaival – fotó: fifa


Fordulás után semmi sem változott a játék képe, a ghánaiak egyfolytában támadtak, ellenfelük szinte a felező vonalon sem tudott átmenni, de nem is törekedett rá, az amerikaiaknak egyértelműen az eredmény tartása volt a céljuk. Az afrikaiak erőfeszítései a hajrá kezdetén érettek góllá, de nem sokáig örülhettek, riválisuk ugyanis néhány perccel később ismét betalált, ezzel ismét megszerezte a vezetést, egyben el is döntötte a mérkőzést.(mti)

Hozzászólások