Amerikai segítséggel verik szét az Iszlám Államot

Óriási hadsereg szerveződik a terrorizmus ellen

2015/02/20

Egy amerikai tisztviselő szerint legkésőbb májusra huszonötezer fős iraki-kurd hadsereget készítenek fel az Iszlám Állam ellen, hogy egy invázió keretein belül visszafoglalják Moszul városát, és azóta is több ezer fegyveressel őriz.

A kegyetlenségeiről, és újságírók lefejezéséről elhíresült Iszlám Állam még 2014 nyarán foglalta el Irak második legnagyobb, közel kétmilliós városát, amelyet azóta is a fennhatósága alatt tart. Azóta is rendszeresek a megdöbbentő, véres akciók.

Itt történt az az elhíresült eset januárban, amikor 13 fiatal televízión nézte az Irak – Jordánia Ázsia-kupa futballmeccset. Ez azonban nem tetszett az IÁ katonáinak, megjelentek a helyszínen fegyverekkel, és szitává lőtték a tévéző srácokat.

iszlamallam2

Egy amerikai tisztviselő most azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az Iraki vezetés a város visszafoglalását tervezi, ezért a kurdokkal szövetkezve huszonötezres hadsereget képez ki a hadművelethez. Ebben részt vesznek az amerikaiak is, és talán a légi támogatást is segítik, igaz, csak tanácsadói szinten.

Ezt megerősítette Hájder al-Abádi iraki miniszterelnök is, aki elismerte a készülődést, a támadást pedig néhány hónapon belül meg szeretnék indítani. Az inváziót legkésőbb májusra tervezik, ha addig minden a terveknek megfelelően halad, utána jön a nagy hőség.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint az Iszlám Állam elleni légicsapások eddig is eredményesek voltak, de a végső győzelemhez ez nem elég, az átfogó offenzívához szárazföldi támadás – és győzelem – is kell.

Hozzászólások