Amikor a konyhában a bulgur az úr!

Elkészítési idő: 7 perc

2015/03/12

A “nem szokványos” ételek elkészítése sokaknak kihívást jelent. Pedig egyszerűbb, mint gondolnád! A nem szokványos ételek alatt azt értem, hogy “amit édesanyáinktól” nem láttunk.

Még én is az a generáció vagyok, aki ezt nem látta, de persze helyette sok más finomságot és praktikus fogást igen, csak éppen mindezt rizzsel és tésztával, nem bulgurral és kölessel.

Nem áll szándékomban megversenyeztetni a rizzsel, félre értés ne essék, inkább csak szeretném egy kicsit marketingelni ezt a méltatlanul elfeledett, de ma már egyre több háztartásban előforduló élelmiszert. A bulgur nem más, mint tört búza, és főleg a keleti konyhákban ismert köret. Alacsony a glikémiás indexe (alacsonyabb, mint a rizsé), ezért jól passzol diétához és fogyókúrához is, mert nem emeli a vércukorszintet, sok ásványi anyag, rost és vitamin van benne, úgy, mint vas-, jód- és B-vitamin.

Az elkészítési idő forrástól számított 7 perc! Nem vicc! Tényleg annyi!

bulgur

A bulgurnak forrástól számítva nem kell több, mint 7 perc, alacsony lángon. A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben kell feltenni főzni, amikor pedig forrni kezd a víz, alacsonyra venni a tüzet, néhány percig rotyogtatni, majd levenni a gázról és fedő alatt állni hagyni, hogy a maradék vizet is magába szívja.

Zseniális, nem? Köretnek, főételnek (zöldségesen) a világ legjobb, legegyszerűbb és most már bizton mondhatom, hogy  a leggyorsabb étele!

Próbáljátok ki, mert amellett, hogy számtalan elkészítési formája van, és rengeteg módon variálható, egy új színt jelent a konyhában, nem mellesleg nagyon egészséges!

Zöldséges bulgur

bulgur

Hozzávalók:

1 adag bulgur

1 kaliforniai paprika

2 tv paprika

1 cukkini

2 kisebb sárgarépa

1 kis fej vöröshagyma

Elkészítése:

A bulgurt a fent leírtak alapján főzd meg, a vízbe tehetsz sót, borsot, vagy ételízesítőt ízlés szerint. Vágd apró kockára a zöldségeket. Amikor már forr a víz add hozzá a zöldségeket és fedő alatt főzd puhára őket. Néhány percig hagyd állni együtt, majd tálalhatod is. Ha el akarod kerülni a bulgur túlfőzését, akkor külön edényben párold meg a zöldségeket, és csak utána add hozzá a bulgurhoz.

Hozzászólások