Amputált veteránok lélegzetelállító fotókon

Nincs helye gyengeségnek

2015/07/29

Amikor a művészet a háborúval találkozik. Úton útfélen vannak olyan helyszíni tudósítók, fotósok, akik az életük árán is, de dokumentálni akarják egy-egy háborús övezet eseményeit. Legyen szó emberi életről, vagy urbanizált helyekről. Egy fotós most mindezt megfordította. Különleges sorozatot készített amputált végtagú háborús veteránokról.

Amputált végtagjaik a háború borzalmaira emlékeztetnek. Változatos érzések kavarogtak bennem, amikor megláttam ezeket a képeket az egykori katonákról, akik akár életük árán is képesek megvédeni azt, amiben hisznek. A hazát, egy eszmét, egy jobb és szebb jövő reményében. Nem gondolkoznak azon, vajon mibe kerülhet ez nekik, egyszerűen teszik a dolgukat, mert erre tették fel az életüket, és erre képezték ki őket.

Élet vagy halál. Legtöbbször ez jut eszünkbe a háborúban résztvevő katonákról. De van úgy, hogy nem követel emberéletet, viszont valami egészen mást vesz el tőlük a csata. Az önbizalmukat, az önbecsülésüket, a testüket és ezzel együtt a hivatásukat is. Ők azok a harcosok, akik az ütközetben ugyan életben maradtak, de valamelyik testrészüket leszakította egy robbanás, menthetetlenül roncsolt egy golyó. Szerencséjük van, hogy életben maradtak, gondolhatnánk. Pedig számukra ez talán a legnagyobb kihívás. Még a hadszíntérnél is erősebb a hétköznapok sivársága, amikor férfiként – és nőként – már nem tudnak teljes értékűek lenni. Egy fotós bebizonyította, hogy igenis képesek rá. Bár a fotók mellett az egyén történetét is jó lenne megismerni, hihetetlen lelkierejükről már ezek a képek is elegendő tanúbizonyságot tesznek.

veteránok5

Különös kompozíciót választott Michael Stokes azon veteránok bemutatására, akik amputáción estek át. Nem egyszerűen katonai közegbe helyezte őket, hanem szexualitásukra is felhívta a figyelmet. Gyönyörűen kidolgozott testek, elszánt tekintetek, büszke férfiak. Ez látszik a fotókon. A paradox képalkotás sokkal több annál, mint tökéletes testű katonák bemutatása természetes valójukban. Bebizonyítja, hogy ugyanúgy teljes értékű férfiak, akikből sugárzik az erő és energia.

Szinte kívánatossá teszi őket a közeg, amibe belehelyezkednek, és már egyáltalán nem az számít, hogy nincs lábuk vagy karjuk. Hús-vér emberek, akik megvívták életük legnagyobb csatáját, és ehhez nem volt szükség háború sújtotta térségre. Ez egy belső harc, amiben először elestek, de képesek voltak talpra állni és nem vallottak kudarcot.

“Ezek a férfiak azt mondják, hogy én adtam vissza az önbizalmukat. Szerintem tévednek. Hozzám már olyan veteránok érkeznek, akik lelkileg is gyógyultak, és késznek érzik magukat rá, hogy bemutatkozzanak a világnak” – mondja a fotók megálmodója, Michael Stokes. És valóban. Semmi helye önsajnálatnak, könnyeknek, gyengeségnek ezeken a képeken. Erő, magabiztosság, és igazi férfias szexualitás sugárzik minden egyes képről. Ez az igazi csata. És ez az igazi győzelem.

veteránok2

veteránok3

veteránok6

Hozzászólások