Angelina Jolie arcát kék-zöld foltok csúfítják

Sokkoló képek

2015/11/26

Kék-zöld foltok, elkeseredett tekintet, fájdalom és szomorúság tükröződik a legismertebb hollywoodi sztárok tekintetében, ahogy az ellenük elkövetett erőszak nyomait megörökítő fotókon látszik. Nők a bántalmazás ellen.

1999. óta november 25-e a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ebből az alkalomból Angelina Jolie, Emma Watson, Kim Kardashian és sok más ismert sztár is megmutatta arcát, hogyan fest egy nő a brutális bántalmazást követően.

A képek a valóságot mutatják, annak ellenére, hogy nem valódiak. Az ismert olasz művész, Alexsandro Palombo már évek óta készít olyan alkotásokat, amelyeken az emberek kedvencei szerepelnek ilyen állapotban. A fotós munkássága nem vicc, hiszen nagyon komoly témát ölel fel, ami mellett évek óta kampányolnak a világsztárok is. Annak ellenére, hogy ezek a képek a modern technika eszközének köszönhetők, sérüléseik pedig nem valódiak, a fotós kiválóan érzékelteti velük azt a brutalitást, amit a nők ellen elkövetett erőszak jelent, és amelynek eredményeképp nők ezrei élnek félelemben, megaláztatásban.

kép: Alexsandro Palombo / Facebook

Tagadhatatlanul erős  hatása van annak, amikor az ember az általa szeretett figurákat látja viszont ilyen helyzetben. Alexsandro korábban már bemutatta a sorozatok szereplőit ilyen közegben. Hatalmas megdöbbenést és visszhangot keltett, amikor Marge Simpson, Hamupipőke, vagy a Family Guy női főszereplője – annak ellenére, hogy mindannyian csak animációk – kék-zöld foltokkal, orvvérzéssel lettek ábrázolva a művész által. Az említett korábbi fotókon ráadásként különösen abszurd helyzet volt, hogy a párok férfi tagja mind mosolyogva állnak asszonyaik mellett.

kép: Alexsandro Palombo / Facebook

Bár Hollywood hírességei kivételesen nem önszántukból álltak így kamera elé,  biztosan nem sértődnek meg, hogy a művész szabadjára engedte fantáziáját. Itthon korábban Tóth Gabi és Sarka Kata is bevállaltak hasonló képeket. Az ok mindig ugyanaz: felhívni a figyelmet a néma erőszakra, a családon belüli brutalitásra és nemet mondani a nők bántalmazására.

Hozzászólások