Antiterrorista szoftverrel a graffitis ellen

Tényleg rajta kellett tesztelni a módszert?

2016/03/07

A terrorizmus elleni harc egyik csodafegyverét tesztelték a közelmúltban Nagy-Britanniában, és sikerült is elkapni vele egy régóta körözött személyt: Banksyt!

Banksy napjaink legmeghatározóbb graffiti-művésze, aki felkavaró politikai és társadalmi mondanivalójú alkotásokkal díszíti a világ különböző városainak falait. Antikapitalista, háború-ellenes és antiimperialista üzeneteket fogalmaz meg műveivel. Idén nagy feltűnést keltett, amikor a menekültkérdéssel kapcsolatban egy Calais-i tábor falán Steve Jobsot ábrázolta, egyik vállán zsákkal, kezében egy Apple-géppel.

jobs
Fotó: Banksy.co.uk

Végül matekzsenik segítségével sikerült beazonosítani, hogy ki követte el a világhírű utcai festményeket. Mivel Angliában terrorcselekedethez hasonló bűnnek minősül a graffiti, brit kutatók szembeszálltak a titokzatos művésszel. A rendszer, amit jóval súlyosabb ügyek utáni nyomozás céljából fejlesztettek, alkalmas volt arra, hogy meghatározzák, hol is lakhat pontosan a botrányhős.

A földrajzi profilozást kriminológusok használják, akik a technológia segítségével képesek bemérni azon helyeket, ahol a célszemély rendszeresen feltűnt. Összegyűjtik a helyszíneket, ahol a bűnök elkövetésére került sor és matematikai elemzéssel felderítik a tettes otthonát.

A londoni Queen Mary University kutatói valamiért azt tűzték ki célként, hogy Banksy lakhelyét fogják megállapítani, bizonyítva ezzel a hatékony módszert. A korszerű eljárással sikerült gyanúsítottat találniuk, akit meg is neveztek. Így az élő legenda nagy valószínűséggel Robin Gunningam, akire pár évvel ezelőtt a Daily Mail újságírói is rábukkantak, amikor a művész feltételezett ismerőseit kérdezgették.

banksy
Állítólag ez a férfi a falfirkák koronázatlan királya


Tehát a megfejtés nem is annyira meglepő, viszont örülhetünk annak, hogy a földrajzi profilozás valóban hatékony fegyver lehet a terrorizmus elleni harcban. Érthető, hogy a tudósok, miért nem egyből egy veszélyes terrorszervezetet vettek célba a próbák során, de azzal is többet segíthettek volna a bűnüldözésben, ha egy bicikli tolvajt kapcsolnak le a rendőrség közreműködésével. A hírverés mindenesetre összejött, de Banksy-t nem kell félteni. Ügyvédei felkeresték az egyetemet, ami azonnal visszavonta a közleményt.

(Borító: GettyImages)

Hozzászólások