Apiterápia – Hallottatok már róla?

Már az ókori birodalmakban is ismerték

2014/08/15

A név talán ismeretlenül hangzik és sokan nem is tudják mit takar, de ha azt mondom mézterápia, méhpempős kezelés, propoliszos krém, akkor mindenki tudja, hogy miről van szó.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Az apiterápia nem más, mint a méhek által előállított termékek – mint a méz, propolisz, virágpor, méhpempő, méhviasz – gyógyításra történő felhasználása.

Az apiterápia alkalmazása egészen ősi időkre vezethető vissza, már akkor felismerték, hogy a méznek és a méhek által előállított egyéb anyagoknak fantasztikus gyógyító hatása van. Több ókori birodalomban fontos szerepe, nagy kultusza volt a méznek, a mézfeldolgozásnak. A görögök az Istenek ajándékának tekintették.

A méhek által előállított termékekben koncentráltan vannak a növényi hatóanyagok. A készítmények, a már meglévő problémákra is hathatós megoldást nyújthatnak, továbbá az apiterápia a méhek által készített termékeken túl, a bennük lévő hatóanyagokat felhasználja a krémekben, kenőcsökben, esszenciákban és különféle tablettákban is.

A méz

A virágok nektárjából és mézharmatjából készítik a méhek a méz alapanyagát, melyet a gyomrukban vegyileg átalakítanak. A méz és a virágpor a méhek tápláléka is, ezeket fogyasztják a hideg időszakokban.  A méz a szervezet számára fontos és működéséhez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. Immunerősítő hatással rendelkezik, emellett jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségekre is. Rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet.

A propolisz

A propolisz rendkívül értékes anyag, mivel a méhecskék propolisszal vonják be a kaptár oldalfalait, hogy a vírusok, vagy egyéb kórokozók ne támadhassák meg a mézet. Tulajdonképpen ezzel fertőtlenítik. Ez olyannyira hatásos tevékenység, hogy a kaptárban soha nem romlik meg a méz. A propoliszt értékessé teszi, hogy kevés van belőle, és azt is igen nehéz kinyerni a kaptár sejtjei közül. Csökkenti a gyulladásokat, az erős fájdalmat, valamint antioxidáns hatású.

Méhpempő

A méhpempő az egyedüli olyan természetes anyag, ami több mint 150 biológiailag aktív összetevőt – fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket, és számos egyéb bioaktív anyagot – tartalmaz. Gyógyhatása rendkívüli, csak néhányat a számos jótékony hatásról: csökkenti a kimerültséget, erősíti az idegrendszert, jó hatással van az emésztésre, jól alkalmazható bőrproblémákra, immunerősítő, kiváló a szív- és érrendszeri problémákra, többféle B-vitamint tartalmaz, szabályozza a vérnyomást.

méz1

Áldásos hatása mellet azonban van, akinek sajnos ellenjavallt a fogyasztása: cukorbetegségnél, belső elválasztású mirigyek túlműködése esetén, kóros elhízásnál, ha magas a koleszterin szint, illetve ha allergia áll fenn a mézre, méhcsípésre.

A méz 70 féle betegségre nyújt segítséget, ezért ha nincs kizáró ok, bátran alkalmazd mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.

Hozzászólások