Átverés a Louvre Mona Lisája?

Három arc teszi ki a híres mosolyt

2015/12/09

Pascal Cotte francia kutató két korábbi arcképet talált az 500 éve varázslatosan ránk mosolygó Mona Lisa portré alatt. A tudós szerint az eredmények több mítoszt is megdöntenek és örökre megváltoztatják a Leonardo da Vinci mesterművéről kialakult képet.

Cotte már több, mint egy évtizede vizsgálja a festményt egy különleges, fényvisszaverődésen alapuló technológiával, ami lehetővé teszi, hogy sorozatosan nagy erejű fénnyel lője meg a képet,  a visszaverődő sugarakon méréseket végezzen, és ezeknek eredményeiből rekonstruálja a festékek közötti állapotokat. A kép különböző rétegeit úgy tudják vizsgálni, mintha hagymát hámoznának.

A felfedezés pedig ehhez hasonlóan könnyeket is csalhatott a kutató szemébe: “Amikor befejeztem Lisa Gherardini rekonstrukcióját, egy portrét láttam, ami teljesen más, mint a ma ismert Mona Lisa. Ez nem ugyanaz a nő“. Ráadásul nemcsak egy képet, hanem kettőt talált Mona Lisa alatt. Az egyikükön kicsi száj helyezkedik el a nagy orr alatti nagy fejen, míg a másik egy gyöngyökkel teletűzdelt hajú madonna alak.

Nem mindenkit győztek meg a nyilvánosságra hozott eredmények, Martin Kemp oxfordi professzor kötve hiszi, hogy ezek mind különböző nők lennének. Szerinte ezek Leonardo alkotásának különböző fázisai, amik végül megadták a kép végleges formáját, így tántoríthatatlanul kiáll amellett, hogy Mona Lisa az igazi Lisa. Andrew Graham-Dixon művészettörténész azonban éppen ellenkezőleg gondolja:Semmi kétségem afelől, hogy ez az évszázad felfedezése. Valószínűleg vonakodnak majd a Louvre szakértői, hogy átnevezzék a képet, pedig mást nem tehetnek. Viszlát Mona Lisa, valaki más szerepel a képen!

Hozzászólások