Ausztráliában végre esik az eső!

2020/01/07

AZ AUSZTRÁL VÖRÖSKERESZT ADOMÁNYOZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL A CIKK VÉGÉN OLVASHATSZ (#nemreklám)

A hónapok óta tartó bozót- és erdőtüzek után tegnap végre esni kezdett Ausztrália dél-keleti részén, melyről a BBC számolt be. A veszély nem múlt el, de hosszú idő után fellélegezhet a kontinens népe alacsonyfokú riasztás mellett.

Október óta Ausztrália-szerte 5,9 millió hektárnyi földterület vált a tűz martalékává élővilágával együtt. Legalább 24 ember vesztette életét és ennél még több az eltűntek és sérültek száma. Rengeteg állat pusztult el, és kétezer házat emésztettek fel a lángok. Emberek tízezreit kellett kimenteni a délkeleti térségéből.

Az ausztrál meteorológiai intézet beszámolt róla, hogy 2019 a valaha volt legmelegebb éve az országnak a feljegyzések kezdete óta. Az átlaghőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal magasabb az 1960-1990 közötti 30 éves átlagnál. A borzalmas hőséget és pusztító szárazságot pedig bozóttüzek követték. A beszámolók szerint a történelem során először érte olyan természeti csapás Ausztráliát, melynek során tartalékos katonákat kellett bevonjon mentőakcióiba.

A lenti fotósorozat az elmúlt napokban készült a tűzvész sújtotta területről. A helyszíni és a műholdas fotókon jól látni a katasztrófa mértékét. A BBC arról számolt be, hogy Scott Morrison ausztrál kormányfő szerint sajnos még további hónapokig is eltarthat a tűzvész.

Az Ausztrál Vöröskereszt hivatalos weboldalán keresztül és számos más szervezet közreműködésével is lehetőségünk van segíteni a bajbajutottakon. A https://www.redcross.org.au/ oldalára kattintva részletesen informálódhatunk angolul a támogatási lehetőségekről.

Hozzászólások