Autóban rekedt gyerekek és kutyák

Adj esélyt, mentsd meg őket!

2015/07/20

Újból és újból találkozhatunk olyan hírekkel, amelyek a hőségben a gépjárműben felejtett gyermekek és állatok rosszullétéről, adott esetben haláláról szólnak. Azonban nem vagyunk tehetetlenek, a törvény lehetőséget biztosít számunkra, hogy megmentsük a bennrekedt életet, ha a szülő, vagy gazda nem volt elég körültekintő.

Újabb hőségriadót rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat, a héten akár a 40 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. A rengeteg figyelmeztetés ellenére a mai napig előfordulnak olyan tragikus esetek vagy szerencsés kimenetelű észlelések, amikor a gondatlan szülő, vagy gazda a gépjárműben felejti családtagját, mondván, hogy csak néhány pillanatra ugrik ki elintézni a dolgát. Ilyenkor, ha szerencséje van az illetőnek, időben érkezik a segítség, de akár halállal is végződhet az óvatlan helyzet. Nem győzzük elégszer ismételni: senki se hagyja a kocsiban a gyereket, vagy kutyáját!

baba

A Facebookon folyamatosan kering egy felhívás, amely arra buzdítja a járókelőket, amint észlelik, hogy a gépjárműben rekedt valaki, azonnal cselekedjenek! A kiírás szerint nem büntethető az, aki életmentés céljából betör egy idegen autó szélvédőjét. Kérdésünkre, hogy valóban igaz-e az állítás, az ORFK Kommunikációs Szolgálata adott hivatalos választ.

Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.”

Mielőtt azonban bárki is betörné egy gépjármű üvegét, mérlegelnie kell annak lehetséges következményeit: szélsőséges esetben az üveg betörésével sérülést okozhat a bent lévő gyermeknek, állatnak vagy saját magának, illetve – ha például a bent lévő állat a hőség okozta szenvedések miatt megvadult vagy megveszett – még a segíteni kívánó személy is veszélybe sodorhatja önmagát.

Természetesen minden esetben az élet védelme az elsődleges. Ha az autóban hagyott gyermek vagy állat mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni. Adott esetben akár a gépjármű valamely üvegének a betörésével is elhárítható a veszély. Természetesen – amennyiben ez lehetséges, ezt megelőzően vagy ezzel párhuzamosan – értesíteni kell a rendőrséget, az állatvédő szervezetet vagy meg lehet kísérelni a jármű tulajdonosának a beazonosítását, értesítését is.

kutya2

Mindettől függetlenül az autó tulajdonosa tehet feljelentést az életmentővel szemben, akinek ebben az esetben számolnia kell a következményekkel. Az eset alapos dokumentálása tehát célszerű, mielőtt másnak a tulajdonában kárt tennénk, amelyre elegendő egy fotó készítése is a telefonnal. Azt is jó tudni, hogy egyúttal bűncselekménynek számít, és szintén felelősségre vonható az a személy, aki óvatlanságból vagy elővigyázatlanságból bent hagyja gyermekét vagy kisállatát a gépjárműben, egyébként időjárástól függetlenül.

Az erre vonatkozó Btk. törvény így hangzik:

Kisgyermek gépkocsiban történő hagyása esetén több bűncselekmény gyanúja is felmerülhet: a Btk. 208. § (1) bekezdésébe ütköző kiskorú veszélyeztetése bűntett, a Btk. 164. § (9) bekezdésébe ütköző gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége, illetve a legsúlyosabb esetben – ha a gyermek meghal – a Btk. 160. § (4) bekezdésébe ütköző gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja is.

Állat járműben hagyása esetén felmerülhet a Btk. 244. § (1) bekezdésébe ütköző és (1) bek. a) pontja szerint minősülő állatkínzás vétség elkövetésének a gyanúja. Az elkövetési magatartások közül a „gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak (az állatnak) maradandó egészségkárosodást vagy pusztulását okozza” merülhet fel.

A hőségriadóra való tekintettel célszerű mindenkinek fokozottan ügyelni a vízfogyasztásra, körültekintőnek lenni a körülményeket illetően, észlelés esetén pedig azonnal értesíteni a rendőrséget vagy állatvédő szervezetet.

Hozzászólások