Autóbiztonság: egyre rosszabb a helyzet

Wifi + GPS + online zenehallgatás = sebezhetőbb gépjármű

2014/08/18

Az autókba épített olyan lehetőségek, mint a kulcs nélküli nyitás, az autót és a sofőr telefonját összekötő alkalmazás, vagy a Bluethooth mind-mind olyan eszközök, amelyek kényelmesebbé teszik ugyan a vezetést, ám eközben rendkívül könnyen feltörhetővé, irányíthatóvá teszik a járművet.

Éppen erről a problémáról esett szó az idei Black Hat című, az autók biztonságosságáról rendezett Las vegasi konferencián, ahol Charlie Miller biztonsági mérnök és Chris Valasek autóbiztonsági szakember húsz különböző gépjármű “sebezhetőségét” vizsgálta. A két férfi korábban már nagy hírnévre tett szert, amikor egy egyszerű laptoppal annyira belenyúltak két autó elketronikájába, hogy befolyásolni tudták a kormányzást és a fékrendszert is. Az idei találkozón Miller és Valasek arra mutatott rá, hogy a legtöbb autó elektronikus vezérléséből teljesen hiányoznak a külső “támadásokat” (értsd: hackelések) elhárító programok, amelyek megakadályoznák a vezérléshez való hozzáférést az autóba beépített online applikációkon keresztül.

password

A két szakember huszonnégy autótípust teszteltek: arra voltak kíváncsiak, hol vannak a modern autóelektronika legsebezhetőbb pontjai. Kiderült, hogy az olyan rendszerek, mint a Bluetooth, a különböző rádiófrekvenciás eszközök, a GSM-kapcsolat, vagy a jármű kulcs nélkül történő nyitása és zárása mind “kulcsokká” válnak a cyberbűnözők kezében, hiszen a legegyszerűbb számítógéppel is belenyúlhatnak a motorba, a fékrendszerbe, mivel az “extrák” egy körön működnek az alapvető eszközökkel.

Miller és Valasek szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az autó működéséhez létfontosságú dolgokat (ld. motor, fék, stb.) teljesen külön rendszer irányítaná, míg a kényelmet fokozó elektronikai “kütyüket” egy másik program kezelné. 

Hozzászólások