Az anyatigris harca az Oscaron

Ezért ő a legjobb színésznő

2016/03/01

Aranyszoborral jutalmazták Brie Larson megrázó alakítását. A szoba című filmben nyújtott feledhetetlen színészi teljesítményt.

Brie Larson mindössze 9 éves volt, amikor bekerült a showbizniszbe. Jay Leno esti műsorában tűnt fel először, majd egy amerikai sitcom sorozatban játszott, amiért hamarosan legjobb gyerekszínész díjra jelölték. Az Autós Csajok című Disney filmmel indult be igazán a pályafutása, miután már nem volt megállás, folyamatosan kapta az egyre fontosabb szerepeket. Többek között a 21 Jump Street – A kopasz osztag, a Kész katasztrófa, Az élet habzsolva jó és a Don Jon című popcorn mozikból ismerhetjük. Viszonylag korán kitört a közepes vígjátékok világából. Az Átmeneti Állomás című filmdrámában nyújtott kiemelkedő alakításáért már több elismerésre is szert tett, de élete akkor változott meg igazán, amikor 29 évesen megkapta A szoba főszerepét.

A film alapjául szolgáló regény megtörtént eseményeket dolgoz fel. Josef Fritzl 24 éven át tartotta fogva lányát egy pincében, rendszeresen közösült vele és 6 gyerekük született. A filmfeldolgozásnak nem sok köze van az eredeti sztorihoz, mégis rengeteget merít a borzasztó bűnesetből. Brie Larson egy fiatal anyát játszik (“Ma”), akit 7 éve tart rabságban egy ismeretlen férfi. A történet középpontjában fiuk, az 5 éves Jack áll, aki egész életét édesanyjával töltötte egy szűk bódéban. Látszólag esélyük sincs a szabadulásra, ezért “Ma” mindent megtesz azért, hogy ebben az elzárt világban a lehetőségekhez képest, boldog életet teremtsen Jacknek. Gyermeki szemszögből figyelhetjük, hogy a szörnyű helyzet miként vált természetessé, játékos fantáziavilággá az egészséges tudat megőrzése érdekében. Míg Jack mit sem sejt a külvilágból és a helyzet súlyosságáról, a szinte még tinédzser anya embert próbáló küzdelmeken megy keresztül, hogy minden nap biztonságban tudhassa. Hamarosan viszont eljön a pillanat, amikor kisfia szabadsága érdekében nehéz döntésre kényszerül.

A szoba nem a szabadulásról szól, hanem az anya és gyermek megtörhetetlen kapcsolatát mutatja be. Azért különleges alkotás, mert érzékenyen, mégis tolakodó hatásvadászat nélkül képes elmesélni a szívszorító történetet, ami a legtöbb hollywoodi sztorival ellentétben nem ér véget a menekülést követően. A neheze csak ezután jön számukra.

A traumatikus élmények finom ábrázolása nem csak rendkívüli rendezői látásmódot kívánt, de ahhoz, hogy ennyire átélhető és hiteles legyen, kiemelkedő színészi teljesítményre volt szükség. Jacket zseniálisan formálja meg Jacob Tremblay, aki által minden pillanatban valószerűnek tűnik a gyermeki szemszög. Bár a film nagyobb részét ő viszi a hátán, mégis ugyanolyan fontos Larson szerepe. A lelki terhekkel vívódó, sérült édesanya minden rezdülése erősíti a drámát és a bonyolult karakter megformálása elképesztően hatásos. A mentális küzdelemtől kezdve az összeroppanásig képes hozni az érzelmi reakciók széles skáláját.

BAFTA és Golden Globe jelölését is sikerült díjra váltania, majd a legjobb női főszereplő kategóriában ismét győztesként ünnepelték a 2016-os Oscar gálán. Amikor kihívták a színpadra, nem feledkezett meg ifjú színésztársáról, hiszen rögtön hátrafordult és megölelte. A pódiumon mindenkinek megköszönte a díjat, külön kiemelve Jacobot, akit egyébként a legígéretesebb fiatal színésznek választottak a Critics’ Choice Movie Awards-on.

Hozzászólások