Az Aranylabda már nem a régi: újra Cristiano Ronaldo a nyertes

Üzlet és népszerűségi verseny

2015/01/13

Kicsit keserű szájízzel tértünk nyugovóra hétfő este, a 2014-es Aranylabda-gála után, amely megint Cristiano Ronaldo győzelmét hozta, immár harmadszor. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy végérvényesen üzletté és népszerűségi versennyé silányult az egykor patinás díj.

Az 1956-ban először átadott Aranylabdát sokáig valóban az kapta meg, aki az adott évben a legjobb teljesítményt nyújtotta, hiszen az európai labdarúgás legrangosabb egyéni díját eredetileg ezért is hozták létre.

Az utóbbi időben azonban sok minden megváltozott. 1995-ben terjesztették ki az elismerést a nem európai játékosokra, majd 2007-ben az egész világra, amivel önmagában nem lett volna gond, de így tettek a szavazással is, aminek következtében viszont gyakran születtek furcsa döntések.

craranylabda
Cristiano Ronaldo a 2014-es Aranylabdával (Fotó: Twitter)

2010-ben aztán összevonták a hagyományosan kisebb presztízsű FIFA Év Játékosa címmel, ami az Aranylabda jellegének végleges megváltozását hozta, és sokkal inkább lett üzlet, és népszerűségi verseny, mintsem komoly díj.

A múlt évezredben például kiemelten fontos szempont volt, hogy a világbajnokság évében olyan játékos kapja a díjat, aki megnyerte a tornát, habár természetesen ez sem érvényesült mindenkor. De ezért tartották idén sokan esélyesnek – többek között az RC News is Manuel Neuert, a németek kapusát.

A tegnapi gálán azonban, tavalyhoz hasonlóan a címvédő Cristiano Ronaldo végzett az élen, ráadásul toronymagasan, aki szó se róla, valóban elképesztő játékos, és megdolgozik a sikerért. Tavaly tizedszer is megnyerte a Real Madriddal a Bajnokok Ligáját, és annyira akarja a sikert még huszonkilenc évesen is, hogy képes leszúrni egy csapattársát, ha az nem passzol neki.

Mostani győzelme azonban azt jelezte, hogy a hangsúly végleg eltolódott, és az Aranylabda már nem a futballról szól. Az utóbbi években, a korrupciós ügyekkel alaposan megtépázott FIFA inkább saját renoméját próbálja visszaállítani azzal, hogy több mint fél évtizede képtelen kilépni a Ronaldo-Messi bűvkörből.

A tegnap esti szavazáson ugyanis még a kifejezetten közepes szezont futó Lionel Messi is több szavazatot kapott Neuernél. A portugál támadó 2008 és 2013 után harmadszor kapta meg a díjat, aki ezzel a különösre sikeredett üvöltéssel vette át az elismerést:

 

Az Aranylanda-szavazás végeredménye:
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid, a szavazatok 37,66 százaléka)
2. Lionel Messi (Barcelona FC, 15,76)
3. Manuel Neuer (Bayern München, 15,72)

A 2014-es Puskás-díjat (a legszebb gólért járó díjat) a Real Madrid kolumbiai középpályása, James Rodríguez kapta ezért a bombáért:

Hozzászólások