Az Egyesült Királyság kilép az Unióból

A szavazók a távozás mellett döntöttek

2016/06/24

A tegnapi népszavazás eredményeként az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A szakításnak már most látható és mérhető eredményei vannak.

Bár a felmérések és közvélemény-kutatások maradást jósoltak, Bremain helyett Brexit lett, azaz az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. A szavazás elképesztően szoros volt, de 52% mégis a távozásra voksolt. Ez viszont még nem feltétlenül jelent kilépést, hiszen a kérdésben végül az angol parlament mondja majd ki az utolsó szót, ami azt is megteheti, hogy figyelmen kívül hagyja a teljes népszavazást.

Az eredményeknek már most is rengeteg negatív hatása van: a font történelmi zuhanás után mélyponton van, közel 10%-ot esett az értéke. A kilépésnek mindenképpen lesznek további gazdasági következményei is, de egyelőre a legnevesebb szakértők is csak spekulálnak, nem lehet még kiszámítani, hogyan fog reagálni a világpiac az eseményre.

Érdekes fejlemény az is, hogy mind az írek, mind a skótok a maradás mellett tették le a voksukat, míg az angolok és a walesiek a távozás mellett. Az ír és skót közvélemény felháborodását jelzi az is, hogy a közösségi médiumokban már most felmerült a lehetőség, hogy mindkét ország kilép az Egyesült Királyságból és utána ismét csatlakozik az Unióhoz (és így Írország is egyesülhetne közel 500 év után). 

Azok az angolok, akik a távozásra szavaztak, most indítványozni szeretnék, hogy június 23-át kiáltsák ki a brit Függetlenség Napjának.

Hozzászólások