Az élelmiszeripar mocskos kis titkai

9 dolog, amit soha nem akartál tudni arról, amit megeszel

2016/02/15

Sokan sokféleképpen próbáltak már elborzasztani minket a feldolgozott élelmiszerektől. Kollégánk nem volt rest, és összeszedte a legszörnyűbb adalékanyagokat, amikkel te is nap, mint találkozhatsz, ha nem magad készíted a heti menüt. Csak jóllakottan és erős idegzettel olvasd el!

Az élelmiszeripar találékonyságán mindannyian számtalanszor lerökönyödtünk már. Egy fárasztó nap után időnként mindenkivel megesik, hogy semmi kedve főzni, de ha már úgyis a boltba kell menni, minek rendelni? Jó lesz a gyorsfagyasztott kaja is. A gyerekek (és időnként bárki más is) a csillogó, csábító csomagolások mögött rejlő édességekért élni-halni tudnak. Az említett boltokban kapható előrecsomagolt élelmiszerektől kezdve, a gyorséttermek termékéiig, bőven rejtegetnek magukban meglepetéseket. Ezekről mindannyian hallottunk már, de úgy gondolom tudok még újat mutatni sokaknak a témában. Lássunk egy listát a teljesség igénye nélkül arról, hogy mit is eszünk pontosan!

Kezdjük a végéről:

9. Mesterséges karamell színezék

Létezik egy szintetikusan előállított mesterséges karamell (más néven E510). Sokszor ez adja a különböző ételek (húsok, muffinok, stb.) és italok szép, aranybarna színét.

Sajnos mellékhatásai bélpanaszok is lehetnek. A különböző kóla italok színezésénél is használatos, azonban Amerikában már betiltották, rákkeltő hatása miatt.

8.Égésgátló

A citrus ízű üdítőitalok gyártásánál (például a Mountain Dew) használnak egy adalékanyagot, ami meggátolja, hogy az aroma felússzon az ital tetejére. Ez a BVO (Brominated Vegetable Oil), amit a különböző műanyagok és bútorok gyártásban szoktak használni, égésgátlónak. Ha túl sokat fogyasztasz ebből a vegyi anyagból, Bromism szindrómát kaphatsz, ami rohamokat okoz.

ital

A Coca-Cola és a Pepsi 2014-ben azt nyilatkozta, hogy szándékukban áll eltávolítani a BVO-t italaikból, miután egy tinédzser elindított egy petíciót a Change.org segítségével az adalékanyag ellen.

 7.Viasz

A viasztól szép fényes lesz az autód és csábítóan finom a gumicukorkád.

gumicukor

A viasz egy Brazíliában őshonos pálmafából készül, ez teszi a különböző készítményeket fényesen “mázossá”, például némely fánkot, gumicukrot (például a Haribo termékeit) és a cipőkrémet.

6.THBQ

A terc-butil-hidrokinon, igen erős antioxidáns, növényi olajok, és állati zsírok tartósításánál szokták alkalmazni. Előnye, hogy az élelmiszernek sem a színét, sem az ízét nem változtatja meg, ellenben az eltarthatóságot jelentősen megnöveli. Napi maximum beviteli mennyisége 0,02 mg/testsúlykg. De használják a benzinpumpában is. A THBQ-t pár országban, többek között az Egyesült Királyságban már betiltották. Ha kiegyensúlyozott az étrended, akkor a szervezeted számára ez az adalékanyag teljesen felesleges. E319 néven van feltüntetve, és a biodízelben, a lakkokban, gyantákban és a parfümökben is szokták használni.

Hol találkozhatsz vele? Kekszekben, tésztákban, gyorsfagyasztott élelmiszerekben. A halak leghatékonyabb fagyasztott tartósítási módszerénél használják, ugyanakkor máshol azt olvastam, hogy halételekben nem alkalmazható. (Erre az anomáliára, nem találtam eddig magyarázatot.)

5.Fa

A cellulózt sokszor nevezik “élelmi rostnak” (de például a fák 40% cellulózból áll), vattát, papírt állítanak elő belőle, de a robbanóanyagok előállításánál is használják. Az élelmiszerek széles skálájában megtalálható mint emulgeálószer, térfogatnövelő vagy diétás rostanyag. Az előcsomagolt kenyereknél mint zsírcsökkentő használják, emellett a wrappok, burítók, tortilla lapoknál használják.

Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. Az ember emésztőenzimei a lebontására nem képesek, a tápcsatornán felszívódás nélkül halad át. Nagy mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat.

4.Bogarak

A bíbortetű teste vörös festéket tartalmaz. A bíbortetű nőnemű példányainak szárított testéből áll a kosnil, és ebből a kármint. Engedélyezett élelmiszerfestékként használják E-120 jelöléssel.

cukorka

3.Fagyálló

A propilén-glikol a zsír csomósodását gátolja meg, például a bolti süteménypor mixekben. Ugyanakkor elhanyagolhatatlan tény, hogy a másik felhasználási formája a fagyálló, aminek ugyanez a fő összetevője. Amennyiben mégis ilyen sütit készítesz otthon, semmiképpen se hagyd, hogy a kutyusod besegítsen a mosogatásba a maradékok eltüntetésével, hiszen számos állat számára, végzetes mérgezést okozhat.

Miben találkozhatsz vele?
A propilén-glikolint sűrítő és ízfokozószerként használják, leginkább fagyasztott tejipari desszerteknél és sütőipari termékeknél. Ugyanakkor a festékek, műanyagok, fagyállók és a repülőgépek jégoldójának előállításánál is használják.

2.Haj

Az L-cisztein aminosav a hajad építőkövei. De E920 néven ezt is használják, a különböző pékáruk szavatossági idejének meghosszabbításának érdekében, például a pizzáknál.

Ez egy valódi gyomorgyilkos lehet hosszú távon, de nyugodj meg! Európa szerte be van tiltva ez az eljárás. De ha véletlenül Amerikában jársz, inkább kerüljétek a gyorsfagyasztott pizzákat. A Vegetarian Resource Group kutatásai szerint a McDonald’s kacsa tollból kinyerve használta az L-ciszteint bizonyos ételeknél, például egyes fánkjainál. Hogy Magyarországon ilyen ételből került-e kereskedelmi forgalomba, arról nincs adat.

Dobpergés! Következzék az első hely!

1.A hód anális mirigyváladéka

Igen, jól érteted.

A hódzsír egy rendkívül ízletes adalékanyag, ami a hódok végbélnyílásának közelében található mirigyek váladéka. A természetben a hódok így jelölik meg a területüket és ezzel vonzzák a társaikat is. Az élelmiszeripar, a vanília, eper és málna aromákban használják, a különböző édes ételeknél-italoknál.

Persze a csomagolás hátulján hiába keresed, nem találod meg ezt a titkos kis összetevőt. Hiszen a “természetes összetevők” gyűjtőfogalmában már le is rendezik az informálást róla. A hódok mirigy váladéka megtalálható, a szeszes italokban, a süteményekben, a fagyasztott tejtermékekben, rágógumikban, bonbonokban, húskészítményekben, pudingokban, zselatinban, fagylaltokban, vanília aromában és különböző málna ízű ételeknél.

Alex Kann, a Community Channeltől ezt nyilatkozta: “A legtöbben tudjuk, hogyan lehet javítani étrendünkön, de amíg nincs időnk és lehetőségünk megtermelni a saját fogyasztásunkhoz szükséges zöldségeket, addig kénytelenek vagyunk a boltok drága bio zöldségeit vásárolni, de ha már ez a helyzet, legalább tudjuk pontosan mi az, amit megeszünk.”

Szerintem mindannyian megtudjuk különböztetni, hogy mi az, amiből érdemes kevesebbet, vagy semennyit sem fogyasztani, de ez a rövid összeállítás remélem annyiban segített hogy legközelebb alaposabban megválogassuk mit veszünk le a polcról.

Hozzászólások