Az élet autistaként – Videó!

Az egész világot érinti a kérdés, mégis alig ismerjük

2016/04/04

Két nappal ezelőtt, április 2-án volt az Autizmus Világnapja. Bár Magyarországon is minden 100. gyermek érintett, sokan még mindig nem tudják kezelni a dolgot.

A betegség eredete még mindig ismeretlen, kialakulásának okait jelenleg is kutatják. Maga a szó talán minden embernek ismerős, de hogy mit jelent egészen pontosan, és mivel jár egy emberi életre nézve már nem biztos. Pedig minden századik magyar gyereket érint a probléma.

„Problémát jelentett nekem akár egy olyan egyszerű kérdés is, hogy egy igazán kicsi kutya miért nem macska. Minden kutya, amit ismertem, elég nagy termetű volt, és ezért méret alapján azonosítottam be őket. Aztán a szomszédunk egyszer csak vásárolt egy tacskót, és teljesen összezavart engem. Hogy lehet az, hogy ez kutya? És elkezdtem tanulmányozni a tacskót, hogy rájöjjek arra, hogy miért kutya. Végül rájöttem, hogy a tacskónak ugyanolyan formájú orra van, mint az én golden retriveremnek, és így beazonosítottam. A kutyának kutyaorra van!” /Temple Grandin, forrás: aosz.hu/

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel az őket érő külső információkat, ingereket, mint egy egészséges emberé. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Ezt az állapotot mutatja be egy videó, amely azért készült, hogy segítsen az embereknek megérteni az autizmust magát, s hogy bemutassa, milyen egy átlagos napja egy autista gyermeknek.

Hozzászólások