Az extrém stressz durva mellékhatása

Gondoltátok volna, hogy a vizsgaidőszak ilyen kemény?

2016/08/04

A vizsgaidőszak kemény periódus, ezt mi is tudjuk, azt viszont sosem gondoltuk volna, hogy ennyire. Ez a diáklány például a stressz miatt elveszítette a hajkoronáját.

Egy 20 éves lány a vizsgaidőszak közben kopaszodott meg néhány hét leforgása alatt. Katie-Anna Moore korábban hatalmas szőke hajkoronával rendelkezett, az egyetemi vizsgaidőszakban azonban kihullott az összes haja. Ezt először hajmosás közben vette észre. Később alopeciát diagnosztizáltak nála, így elveszítette az egész loboncát.

Katie rendkívül büszke volt a hajára. Sajnos röpke nyolc hét alatt a 70%-a kihullott. Először azt feltételezte, hogy ez egy természetes folyamat, de a hajhullás egyre csak folytatódott, egyre nagyobb mértékben. Az emberek is kezdték észrevenni a változást, miközben ő már nem csak hajmosás közben érzékelte a jelenséget, hanem egyre több ruhája volt tele kóbor hajszálakkal. A vizsgák után ellátogatott az orvoshoz, ahol egy autoimmun betegséggel diagnosztizálták, aminek a következménye a kopaszodás.

Az orvos ekkor figyelmeztette, hogy mondjon le a csodálatos hajkoronáról, ugyanis rövidesen elveszíti azt.

“ 20 évesen úgy néztem ki és úgy éreztem magam, mint egy öregember. Folyamatosan csak sírtam, nem akartam beszélni a barátaimmal. Az egyetemen sem akartam elmondani mi történik velem. Egy hónapig nem mentem sehova. Annyira gyorsan történt minden, hogy nem volt időm feldolgozni. Régebben mindenki a szép hajamat dícsérte.”

Április végén Miss Moore édesapjához menekült Salisburybe, mondván tanulnia kell. Néhány nap múlva Danny, a lány apja észrevette, hogy lányának rohamosan hullik a haja. Egyszer Katie mögött sétált és szólt neki, hogy van egy hatalmas kopasz folt a fején. Ekkor a diáklány sírva fakadt és elmesélte mi történik vele. Katie május közepén szánta rá magát, hogy elmenjen az orvoshoz, majd egy jó fodrászhoz. A hajszobrász rövid, de divatos frizurát készített neki, így már szívesen ment emberek közé.

A történet itt még korántsem ért véget. Katie haja tovább hullott. Emiatt visszament az orvoshoz, akinek az arca mindent elárult, mikor meglátta a lányt. A diagnózis felállítása után azt javasolták neki, hogy vágassa le a maradék haját is, mert úgyis ki fog hullani. Így kénytelenek voltak leborotválni a haját.

“Sok ideig rosszul éreztem magam, úgy éreztem az emberek folyamatosan engem bámulnak. A barátaim végig ott voltak és segítettek, próbálták növelni az önbizalmam.”

Hozzászólások