Az Ice Bucket Challenge megváltotta a világot

Hatalmas áttörés az orvostudományban egy kihívásnak köszönhetően

2016/07/27

Forradalmian új felfedezést köszönhetünk az Ice Bucket Challengenek. Ha sokáig értelmetlennek tartottad, el kell mondjuk, hogy nem volt az, hiszen életeket menthet!

Az interneten időről-időre rengeteg abszurd videó kering. Egészen idáig úgy gondoltuk, hogy az Ice Bucket challenge (jeges vödör-kihívás) is ilyen. Két évvel ezelőtt indult útjára, ám igazi értelmet csak a napokban nyert. 

A lényege az volt, hogy a kihívott ember borítson magára egy jéggel és hideg vízzel teli vödröt, majd a videó feltöltése után, a bejegyzésben jelölje meg három barátját. Maga a kihívás jótékony célt szolgált, hiszen az ALS betegség kutatócsoportjának gyűjtöttek pénzt ezáltal.

Sok híresség is hozzájárult videók elkészítésével és adományokkal a projekt finanszírozása érdekében. Többek között Mark Zuckerberg, Anna Wintour, Charlie Sheen és még több száz másik befolyásos ember.

A jeges vödör-kihívás egyáltalán nem volt fölösleges. Nyolc hét alatt több, mint 220 millió dollár (62 és fél milliárd ft) gyűlt össze az ALS betegség kutatócsoportjának számára. Ez az összeg teljesen fedezte a kutatások árát. A projekt vezetője hétfőn bejelentette, hogy sikerült azonosítaniuk egy új gént, amely a betegség kialakulásáért felelős. Ez a felfedezés új kapukat nyit a kórban szenvedők számára.

Az ALS, eredeti nevén amiotrófiás laterális szklerózis, egy neurológiai betegség, ami az agyban lévő neuronok elhalását jelenti. Ezek a sejtek, az izmok kontrollálásáért felelősek. A betegség kialakulhat magától is, de leginkább örökletes. Egészen idáig gyógyíthatatlannak minősítették de most megcsillant a remény halvány sugara az orvosok szerint.

“Ez a felfedezés amellett, hogy áttörést jelent az orvostudományban, azért is nagyon izgalmas, mert mindenki aki megcsinálta a videót hozzájárult a projekt sikeréhez. Ez az eredmény végre segít nekünk jobban megérteni a betegséget“– nyilatkozta a projektvezető.

Hozzászólások