Az idei Golden Globes legfontosabb pillanatai

Minden, amit tudnod kell a díjátadóról

2018/01/08

Idén is megrendezték az egyik legnagyobb eseményt, a Golden Globe díjátadót Amerikában. Mutatjuk a legfontosabb pillanatokat!

Az idei Golden Globes nem csupán a díjakról és a lélegzetelállító ruhákról szólt, volt ugyanis egy döntő jelentőségű társadalmi megmozdulás az esemény mögött. A dress code az all black, azaz a teljesen fekete öltözék volt, amelynek komoly jelentősége van, a sztárok így álltak ki ugyanis a szexuális zaklatás ellen. A Time’s up nevű kezdeményezés mögé rengeteg híres ember beállt, s ezzel protestálnak az idejétmúlt nemi megkülönböztetés és szexuális bántalmazás ellen. A fekete szettek mellett sokan (pl. Susan Sarandon, Michelle Williams) női jogi aktivistával érkeztek, valamint elhangoztak olyan inspiráló beszédek, amelyek szintén a kezdeményezés legfontosabb momentumai lettek. Egyetlen színésznő választott másmilyen színű szettet, Blanca Blanco, aki egy igencsak feltűnő piros ruhában jelent meg az eseményen. A mi kedvenc ruháinkat a galériában megnézhetitek!

Oprah Winfrey egy igazi ikon, a díjátadón pedig át is vehette a Cecile B. DeMille életmű díjat. Beszédében nemcsak a szexuális zaklatás ellen, hanem a feketék egyenjogúsága mellett is felszólalt, a reakció pedig nem maradt el, egy egész teremnyi celebritás tapsolt neki állva. A tévésztár megemlítette az első fekete férfit, aki átvehette ezt a díjat, Sidney Poitiert, és hogy milyen nagy hatással volt arra a kislányra, aki akkor volt és aki képernyőn nézhette, s hogy megtiszteltetés, hogy első fekete nőként ő kaphatja meg ugyanazt a díjat. Kitért az újságírók és a sajtó jelentőségére is, hiszen, mint mondta, az ő szerepük jobban felértékelődött, mint valaha. Majd Recy Taylor, egy fekete nő történetét is elmesélte, akit a templomból hazafelé tartva hat fehér férfi elrabolt és brutálisan bántalmazott. Sosem kaptak büntetést érte, de ahogy ő mondja, “most lejárt az idejük”. Természetesen a közelmúltban történt óriási zaklatási botrányra is kitért, elmondta, mennyire tiszteli azokat a nőket, akik képesek voltak elmondani történetüket, és hogy kitartottak, hiszen gyerekeket kellett etetniük, számlákat kellett fizetniük és voltak álmaik. A beszéd végén így fogalmaz: 

Szeretném, ha minden lány, aki most néz, tudná, hogy egy új, szebb nap hamarosan eljön, s amikor így lesz, az annak a sok csodálatos nőnek lesz köszönhető, akik közül sokan most itt vannak, s a sok fenomenális férfinak, akik keményen küzdenek azért, hogy eljöhessen az idő, amikor senkinek sem kell többé azt mondania, hogy “me too”.

Forrás1, Forrás2

 

Hozzászólások